Vélemény - Barátok közt

2014.06.23.

Két Teleregény megy évtized óta az Országban. Az egyiket, amiről a címet adtam, azt az RTL Klub csinálja, a másik meg a Bibó Szakkollégium egykori lakóinak életét mutatja be Fidesz címen. Utóbbiak most nekiestek az előbbinek, és ebbe lehet hogy belebuknak.


Mindkét Teleregénynek huzamosabb ideje 2 millió nézője van, az egyik csapat távkapcsolóval, a másik 4 évenként egy lapra rajzolt X-szel fejezi ki szimpátiáját. A Barátok Közt néven futó sorozat viszonylag hétköznapi hősökből áll, akik épp csak annyival romantikusabbak az átlagembernél, hogy meseként nézhető és érthető legyen. A Fidesz című sorozat hősei a Négykezes Géppisztolyra világából bújtak elő, Őket nézőik csodálják, Las Vegasi és Chicagoi romantikára is mindig van tömegigény. És a két nézősereg között van ugyan átfedés, de azért alapvetően más társadalmi rétegek azok, akik az egyik vagy épp a másik rajongói. És tapasztalt médiások tudják, hogy amire igény van, azt ki kell elégíteni, és nem lehet az egyik típusú Teleregény nézőit a másik típusúhoz átterelni. Aki bort iszik, az nem iszik vizet, legföljebb belefullad, ha nagyon erőltetik.


És a Fidesz nevű chicagoi romantikusok most úgy döntöttek, hogy elég a konkurenciából: mostantól már nincs mese, illetve van, de csak egy: a Négykezes Géppisztolyra. Csakhát ez meg sehol se működött még, szociológusok a megmondhatói, hogy minden, amit betiltunk, az bújkálást és feketegazdaságot szül, legyen szó alkoholról, cigiről, drogról. Pedig mindezen tudatmódosítók hatása közelében nincs, mint a meséké, a mesék betiltásánál nagyobb öngólt nem lehet lőni, de a felcsúti focista most mégis megtette. Illetve hát csak megtenné, de elszámították magukat: nem szoktak hozzá ahhoz, hogy valaki ellenáll, és most láthatóan megzavarodtak ettől az új fejleménytől. Egy ideje amúgy is azt érzem, hogy elszakadtak kicsit a valóságtól, és már elkezdenek stratégiai hibákat véteni, de ezeket majd egy másik cikkben foglalom össze.


Szóval elvenni az emberek meséit, az öngyilkos vállalkozás. Mindig, mindenütt. Ugyanis egy olyan féldiktatorikus közegben, ami hatalmát népbutításra, és a nép lenyomására építi, mindig kell szelepet hagyni. Ha sokmilliós az a társadalmi csoport, amelynek az élet valósága örömtelen brusztolás, akkor hagyni kell, hogy legalább esténként álmodozhasson. És amit saját életében nem él meg, mert nem lehetséges, vagy mert nem elég bátor hozzá, azt legalább mesében megnézhesse, és beleélhesse magát a Hősök szerepébe. Ha ezt elveszik Tőle, akkor nem lesz már hová menekülnie, és kénytelen lesz szembenézni a valósággal, az meg aligha tenne jót a népbutításra épülő hatalomnak.


Az RTL Klub szuperjól reagált mikor a reklámadónak nevezett bandatámadást arcba kapta. Nem pöcsölt, rögtön benyögte, hogy akkor nem lesz Barátok közt, bocsi. Csakhát per pillanat még Fideszék azzal vannak elfoglalva, hogy valahogy fölfogják: mostantól az Ő Ügyeik is nyilvánosságra, és milliós, mindennapi nyilvánosságra kerülnek. És próbálnak mindenféle eszközzel fogást találni, hátha el lehet hallgattatni a Híradót, ami mostanra valóban a címének megfelelően működik. Csakhát ha egy picit fölfüggesztenék a pánikot, rájöhetnének: ezt a Háborút még Nekik sem lehet megnyerni. Az RTL Klubnak ugyanis nem a Híradója a legfőbb fegyvere. Az RTL Klubnak a Barátok közt a legfőbb fegyvere, amit mégcsak be sem kellett vetnie eddig, és már így is minimium erőegyensúly áll fönn a csatázó felek között.


A mai magyar valóságban az alkotmány kiüresítéséért, a magánnyugdíj lenyúlásáért, egy vezető netes híroldal kicsinálásáért csak ezrek mennek utcára, mert ezek olyan távoli dolgok, értelmiségi sipákolásnak tűnnek. Ezek az átlagpolgár számára értelmi, és nem érzelmi dolgok, nem találkozik velük minden nap, vagy legalábbis nem tud róla. De ha egyszer a Barátok közt idősávjában nem a következő rész képsorai villannak föl, hanem csak ennyi: "Berényiék meghalnak, ha nem jöttök a Kossuth térre mindahányan", akkor ott forradalom lesz. Láthatóan egy fáradt, kiégett népet nehéz megmozdítani, újra életre lehelni. Saját magáért nem hajlandó kiállni, szinte mindent lenyel, ha kiskanalas precizitással adagolják. De ha Isauráért annak idején pénzt gyűjtöttek, akkor csak képzeljük el, mit tesz meg 2 millió ember Berényiék megmentéséért. Mert ezek az emberek már régóta nem a saját életüket élik, hanem a Barátok közt főszereplőiét. És azt magyar virtussal meg is fogják védeni.

Bármiáron.


(Tuareg blogja)

Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés