Külpolitika - Mégvétozza Paks2-t Brüsszel?

2015.02.23.

A paksi atomerőmű bővítéséről kötött szerződés EU-vizsgálatáról közöl írást a Financial Times hétfőn.

A londoni gazdasági napilap brüsszeli és budapesti tudósítója, Christian Oliver és Andrew Byrne által jegyzett cikk szerint "egyre nagyobb veszély" fenyegeti az Európai Unió szabályozó testületei részéről a paksi szerződéscsomagot.
A Financial Times szerint jóllehet az Európai Bizottság a kétoldalú kormányközi egyezmény ellen nem emelt kifogást, ám a megbízási szerződések odaítélése már "rázós trösztellenes aggályokat" vetett fel.
Jelenleg két EU-testület is vizsgálja az ügyet. Az Euratom, amelynek hozzájárulása minden EU-tagállam számára szükséges nukleáris fűtőanyagok beszerzését célzó egyezményekhez, jelenleg visszatartja jóváhagyását technikai és pénzügyi meggondolásokból, bár a tárgyalások folynak - mondta a brit lapnak egy név nélkül idézett illetékes.
Emellett az Európai Bizottság versenyügyi illetékesei is vizsgálják az állami támogatásokat, illetve azt, hogy törvényesek-e az orosz kivitelezőnek, a Roszatomnak és társcégeinek pályáztatás nélkül odaítélt szerződések - áll a cikkben.
A Financial Timesnak egy szintén név nélkül idézett magyar kormányzati szóvivő azt mondta, hogy a brüsszeli bizottság nemzeti energiapolitikai ügybe próbál "fű alatt" beavatkozni.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés