Külpolitika - Tizennégy F-35-ös vadászgépet vesz Izrael az Egyesült Államoktól

2015.02.22.

Izrael tizennégy F-35-ös katonai repülőgépet vesz az Egyesült Államoktól összesen 2,82 milliárd dollárért – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja vasárnap.

A világ legdrágábbjai közé tartozó harci gépek egyenként mintegy 110 millió dollárba (körülbelül 30 milliárd forintba) kerülnek.
Izrael már 2010-ben vásárol F-35-ösöket, akkor tizenkilencet.
Az első új repülő a tervek szerint 2016 végén landol Izraelben, a teljes üzlet lebonyolítása után, 2021-re összesen harminchárom ilyen vadászgép áll majd az izraeli légierő szolgálatában. Ezek egyike a tervek szerint kísérleti gépként szolgál majd.
Az amerikai Lockheed-Martin vállalat által gyártott repülők lopakodó technológiával rendelkeznek, vagyis a radarok nehezen ismerik fel őket és kiválóak a repülési képességeik.
Az üzlet részeként a repülőket felszerelik Izraelben fejlesztett elektronikai és fegyverzeti rendszerekkel, továbbá Jeruzsálem logisztikai, támogató eszközöket és kiképzési segítséget is kap.
A fegyverüzletről tavaly év végén döntött az izraeli kabinet. A repülők ellen érvelők szerint egyrészt az F-35-ösök fejlesztése közben számos nehézségbe ütköztek az amerikai gyártók, másrészt azért lehet hibás stratégiai döntés a drága támadó fegyverzetre helyezni a hangsúlyt, mert az izraeli repülőtereket ellenséges rakéták veszélyeztethetik, akadályozva a vadászgépek bevetését.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés