Világgazdaság - A görög kormány nem államosít vissza

2015.02.02.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerint "nem lenne túl okos" a görög "családi ékszereket" újabb privatizációkkal elkótyavetyélni, de a már befejezett privatizációkon a kormány nem kíván változtatni.

"A dezinflációs válság közepén nem túl okos a családi ékszert bagóért elkótyavetyélni ... Bölcsebb az állami vagyont fejleszteni, növelni az értékét okos pénzügyi eszközök igénybevételével a gazdaságunk megerősítése érdekében" - fogalmazott a privatizációkat érintő kérdésre Varufakisz a Le Monde című francia napilap honlapján hétfőn megjelent interjúban.
A tárcavezető ugyanakkor kizárta, hogy a már befejezett privatizációkon változtatni kíván a kormány.
"Nem lenne bölcs a befejezett privatizációkat megváltoztatni és közpénzt keresni az újraállamosítással. Ez abszurd lenne!" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
Alekszisz Ciprasz miniszterelnök múlt szerdán jelentette be, hogy a kormány szeretné leállítani a legjelentősebb görögországi kikötő, a pireuszi, privatizációját, amelynek két terminálját már megszerezte a Cosco kínai konglomerátum. Ez a kínai vállalat tervezte átvenni a kikötőt működtető vállalatban a 67 százalékos állami részesedést is.
"A Cosco csoport befektetései a pireuszi kikötőben nagyon pozitívak voltak Görögország számára. A külföldi befektetők, különösen a kínaiak óriási reményforrást jelentenek a struktúráink javításához és a versenyképességünk megerősítéséhez" - mondta a pénzügyminiszter. "Ez a kormány arról biztosíthatja a külföldi befektetőket, hogy nyitott szellemmel találják magukat szemben. Nem vagyunk dogmatikusak" - tette hozzá.
Varufakisz jelezte, hogy a kormány "teljesen elkötelezetten kíván együttműködni a partnereivel" és nem kíván "egyoldalúan fellépni". Emlékeztetett arra, hogy a kormány "még semmit nem lépett eddig", a kormányprogramot még nem mutatta be a parlamentnek.
A görög kormány célja - mint Varufakisz elmondta -, hogy véget vessen a Görögországot sújtó tripla válságnak, amely az adósságot, a bankokat és a magánszektort lebénító dezinflációs környezetet sújtja.
"Minden eszközre szükségünk van, amely megoldja ezt a képletet és újra kell terveznünk az eddig alkalmazott programot, amely hibás logikán alapult" - szögezte le.
"Görögországnak úgy adtak kölcsön óriási összegeket az adóssága visszafizetésére, hogy azt kérték tőle: csökkentse a bevételeit. Ez nem volt jó ötlet" - vélte Varufakisz. "Sziszüphosz számára a megfelelő stratégia az, ha nem tolja tovább a sziklát, nem pedig az, hogy felviszi a domb tetejére. Abba kell hagynunk Sziszüphosz utánzását és okosabban kell cselekednünk egy olyan átfogó megoldást találva, amely nem csak Görögország, hanem Európa érdekét is szolgálja" - mondta.
Szerinte a görög kormányok két legfőbb hibája évtizedek óta az volt, hogy úgy adósították el az országot, hogy közben nem gondoltak a jövőre és nem indítottak el reformokat. "Ezt fogjuk abbahagyni" - hangsúlyozta.
A görög pénzügyminiszter egy átfogó új adósságmegállapodás reményében vasárnap Párizsban tárgyalt, hétfőn Londonban, kedden pedig Rómában fogadják. A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz pénteken telefonon beszélt az Európai Központi Bank (EKB) elnökével arról, hogy megállapodást szeretne az adósság ügyében, kedden maga is ellátogat Rómába, szerdán pedig Párizsba. A két fővárosban valamelyes rokonszenvet remél, miután tavaly mind az olasz, mind a francia kormány hangot adott véleményének, hogy az euróövezetben általában is olyan költségvetési politikára lenne szükség, amely nem akadályozza a gazdasági növekedést.

Galaxy NETWORK
hirdetés