Turizmus, szabadidő - Barokk dívák párbaja a Müpában

2014.11.25.

A késő barokk éra dívapárbajainak világát elevenítik fel az itáliai operairodalom első aranykorának ünnepelt előadói, Simone Kermes és Vivica Genaux a Cappella Gabetta barokk zenei együttes kíséretében december 1-jén a Művészetek Palotájában (Müpa).

A barokk kor énekesei szívesen szálltak "ringbe", hogy a közönség eldönthesse, kié a díszesebb koloratúra, a nagyobb hangterjedelem, ki tud magasabb és mélyebb vagy egy levegőre több hangot elénekelni. Az első opera megszületése új fejezetet nyitott az európai zenében, olyannyira, hogy a késő barokk Itáliában már nagyon népszerűek voltak a műfaj által megteremtett korabeli szupersztárok, a dívák zenés "párbajai", a komponisták pedig egyre nehezebb, elénekelhetetlennek hitt áriákat írtak számukra - emlékeztet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Művészetek Palotája.
Ezt a nemes hagyományt eleveníti fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hallható "hang-verseny", felidézve két 18. századi "szupersztár", Faustina Bordoni és Francesca Cuzzoni versengését.
A Müpa közleménye szerint az estén a stílus ma élő két legnagyobbja áll színpadra: Simone Kermes Németországban tökéletesítette tudását, Vivica Genaux pedig Alaszkából indult világhódító útjára.
A nadrágszerepekben is egyre gyakrabban fellépő, jelenleg Velencében élő Genaux nem csupán Grammy-jelöléssel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy olyan együttesek gyakori vendége, mint a Complesso Barocco, olyan házak hívják rendszeresen énekelni, mint a Metropolitan Opera, és olyan művészekkel látható a színpadon, mint René Jacobs.
Német kihívója hasonlóképp elismert tehetség: Simone Kermes fellépett már egyebek mellett a párizsi Théatre des Champs-Élysées-ben, a stuttgarti Staatsoperben és a bonni operaházban, és 2011-ben megnyerte az Echo Klassik díját az Év énekese kategóriában. Virtuóz temperamentumához leginkább a barokk és korai klasszikus áriák illenek.
A zenei kíséretet a neves csellista, a Müpában nemrég nagy sikert aratott Sol Gabetta és bátyja által alapított, a kor zenéjére specializálódott, historikus hangszereken játszó együttese adja. A produkció együttműködésük újabb gyümölcse, hiszen a Faustina Bordoni emlékének szentelt, nagy sikert aratott lemezét is Vivica Genaux közreműködésével vette fel a Cappella Gabetta.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés