Turizmus, szabadidő - Diótörő-fesztivál és jótékonysági programok adventkor

2014.11.21.

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház.

Ókovács Szilveszter főigazgató a programokat felvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az Operaháznak karácsonykor mintát kell adnia jótékonyságból is, élen kell járnia gesztusokban és forintokban egyaránt. Miként évek óta, a karitatív programokban idén is együttműködnek az Ökumenikus Segélyszervezettel és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal - tette hozzá.
Az Operaház szilveszterig hat szereposztásban 19 Diótörő-előadással készül, a december 24-i, 25-i és 26-i matiné-előadásokra világsztár vendéget is várnak, e három alkalommal az American Ballet Theatre első magántáncosnője, Polina Szemjonova lép színpadra az Operaházban Leblanc Gergely partnereként – ismertette Solymosi Tamás balettigazgató. A mesés karácsonyi balett 1950 óta hatalmas sikerrel szerepel az Operaház repertoárján Oláh Gusztáv díszleteiben és jelmezeiben.
Az Andrássy úti Ybl-palota körül az egész adventi időszakban Diótörő-fesztivállal és az ország egyik legnagyobb karácsonyfájával várják a vendégeket. A mézeskalács-házikókban az Operaház neves művészei mérik majd a teát és a forralt bort, a Hajós utcai szfinx teraszán – a két szfinx idén télre divatos ruhát is kap – december 23-ig minden este kórusok lépnek fel, és újdonságként a Kolibri Színház is készül egy rövid szabadtéri előadással, A boldog herceg című mesével december 6-án délelőtt – sorolta az adventi programokat Ókovács Szilveszter, kiemelve, hogy a sokadalom teljes bevételét az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlották fel.
Lehel László, a jótékonysági szervezet elnök-igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: amilyen igényes az Operaház művészeti munkája, olyan igényes a karitatív tevékenysége is. A jótékonysági programok közül kiemelte Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának november 30-i előadását az Erkel Színházban. A Nők Lapja kezdeményezésére márciusban elindított Sorsfordító esély elnevezésű segélyprogram zárásaként megrendezett előadás teljes jegybevételét a segélyszervezet kapja.
December 20-án ismét az Erkel Színház lesz a karitatív színtér. Az Aranyszombat a Nagycsaládosok Országos Egyesületének programja, amely a Parázsfuvolácska című, gyermekek számára készült Mozart-remekkel várja a családokat. Másnap, aranyvasárnap délelőttjén az Operaházban rendeznek Diótörő-előadást Gyermekmentő Karácsony címmel. Az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös programját immár 18. éve tartják az Operaházban, ahová az ország különböző részeiből és a határon túlról 1100 hátrányos helyzetű gyermeket várnak erre az alkalomra.
Idén is megrendezik az Operaház művészeinek kezdeményezése elindult Kiskarácsony című műsort, amelyen részletek csendülnek fel A varázsfuvola és a Jancsi és Juliska című operákból és A diótörőből, a gyerekek élvezhetik Vivaldi és Leopold Mozart telet idéző muzsikáját, találkozhatnak és együtt énekelhetnek a ház balett-táncosaival és gyermekművészeivel. A december 12-én tartandó két Kiskarácsony-koncertre mintegy 1500 szociálisan hátrányos helyzetű, illetve mozgáskorlátozott gyermek kapott meghívást.
A felnőtt közönség december 23-án este az Operakarácsony című hangversennyel készülhet fel az ünnepre: a nemzetközi hírű dirigens, John Axelrod vezényletével az amerikai zeneművészet alkotásaiból kaphatnak válogatást az érdeklődők az Operaház zenekara és énekkara előadásában, Boross Csilla és Derrick Lawrence szólisták fellépésével. Ugyanez a műsor előző nap, december 22-én is hallható a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) rendezésében és előadásában, hasonló közreműködőkkel.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés