Turizmus, szabadidő - Ha Márton-nap akkor liba

2014.11.02.

Idén is országszerte Márton-napi vígasságok.

Szent Márton-napi vigasság a világörökség Hollókőn

Szent Márton-nap tiszteletére hetedszer rendeznek ünnepi vigasságot Hollókőn szombaton. Szent Márton a község védőszentje is, tiszteletére szentelték a világörökség ófalu jelképének számító fatornyos templomot is – mondta el a település polgármestere az MTI kérdésére.

Szabó Csaba hozzátette: a rendezvény a Magyar Turizmus Zrt. a hét vége csúcseseményei között tartja számon. Az ófalu felújítása még nem fejeződött be, de az új útburkolat már készen van, így a Szent Márton-napi vigasság megtartását a körülmények nem befolyásolják.
Kelecsényi Péter, a Hollókő és Térsége Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) elnöke, a vigasság fő szervezője elmondta, hogy a rendezvényt a helyi vállalkozások működtetik, az önkormányzat támogatásával.
"Mivel Szent Márton a falu védőszentje, a rendezvény a hagyományos búcsúval is egybeesik, így nem csak a ma leginkább ismert libáról szól. Az érkezőket vendégül látjuk egy pohár borra és zsíros kenyérre is, tavaly például 120 liter bor és 30 kiló kenyér fogyott el. A 11 órakor kezdődő rendezvényen a vendégek megmérkőzhetnek a Hollókő főgúnárja címért is" - fogalmazott a TDM vezetője.
Hollókő főgúnárja az lehet, aki a különféle, középkori hagyományokat felidéző ügyességi versenyeken megszerzi az első helyet.
A programot vidám előadások, libás játékok színesítik, a látogatók találkozhatnak Lúdas Matyival és Döbrögi urasággal is. Az ófalu piacán libából készült fogásokat, házi süteményeket, lekvárokat, kézimunkákat vásárolhatnak a vendégek.

Újborok, koncertek, Márton napi fogások Szekszárdon

Koncertek, újborok, helyi termékek és Márton napi fogások várják az érdeklődőket szombaton Szekszárdon az önkormányzat és város turisztikai szervezeteinek programján; a gemenci erdőgazdaság lampionos kirándulásra hívja a természetbarátokat.

A Béla király téren hat szekszárdi pincészet kínálja borait, a szintén a főtéren felállítandó gourmet udvarban öt szekszárdi étterem tálal Márton napi fogásokat, és kávékülönlegességekből is ízelítőt kaphat a közönség. Lesz helyi termékek bemutatója és kóstolója, a termelői piacon kínálatában lekvárok, mézek, fűszerek, mézeskalács és kecskesajt szerepelnek.
A gasztronómia programot könnyű- és népzenei koncertek egészítik ki, amelyeken mások mellett Zsikó Zoltán zenekara játszik. A Garay élménypincében szekszárdi borászok tartanak tárlatvezetést, a Vármegyeházán a Wosinsky Mór Megyei Múzeum kézműves foglalkozásokkal és drámajátékkal várja a gyerekeket.
A tolnai megyeszékhelyen hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeznek a város főterén a Márton naphoz kapcsolódó borgasztronómiai programot, amely később többnapos rendezvénnyé bővülhet - mondta Berlinger Attila, a Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
A Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjában ugyancsak szombaton családi programokat rendeznek: Márton napi históriás történetek, játékos vetélkedők és kirándulás várja a természetkedvelőket. A délután induló, három kilométeres túrát a kirándulók Nagyrezétig erdei vasúton, majd Pörbölyig vissza gyalog tehetik meg, a lampionos erdei séta érinti a nagyrezéti vadmegfigyelőt is.

Márton-napi libalakoma a Sóstói Múzeumfaluban

Márton-napi libalakomára és az új bor ünnepére várja a Sóstói Múzeumfalu november 8-án látogatóit.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen munkatársa elmondta az MTI-nek: a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományokat elevenítik fel a rendezvényen, a réges régi hiedelmektől kezdve egészen a mai hóbortokig.
A középpontban persze a torkoskodás lesz, mert Márton napján libát enni szinte kötelező, hiszen aki azt elmulasztja - tartja a mondás - jövőre egész évben éhezni fog. S a lakoma után új borral ajánlatos koccintani, hiszen - a népi hiedelem alapján - minél többet iszik valaki, annál egészségesebb lesz a jövőben.
A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfalu november 8-án 10 órakor nyitja meg kapuit a libalakomára érkezők előtt, akiket a bejáratnál libazsíros Márton-falattal, tepertővel és persze új borral fogadnak. A Márton nevű látogatókat és az élő libával érkezőket pedig külön meglepetéssel várják.
A program a skanzen anarcsi portáján folytatódik majd, ahol libabecsinált levest és sült libacombot párolt káposztával szolgálnak fel. Régi népi ínyencségek, sütőtök, héjában sült krumpli, libasütemény és persze forró tea is asztalra kerül.
Az ebéd után 14 órától rendezik a libaszépségversenyt, a környék legszebb lúdjait vonultatják fel a tenyésztők, akik még a helyszínen is benevezhetik házi szárnyasaikat a vetélkedőre.
Kisgyörgy Tamás kiemelte: a zsűri és a közönség együtt választja ki a legszebb libát, amelyet a külcsín és a belső tulajdonság, valamint a kierőszakolt "zsindelyszaggató gágogás" összhatása határoz majd meg.
Más látnivaló is bőven lesz: a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola növendékei Márton-napi legényest táncolnak el, a Burattino Bábszínház tagjai libás darabot mutatnak be, a Kuckó Művésztanya társulata pedig utcaszínházi előadást tart. A múzeumfalu kádármesterei hordót készítenek az új bornak, természetesen a régi, donga összehúzásos módszerrel.
A kézműves foglalkozásokon pedig a legkisebbek is kipróbálhatják a liba-hímzést, a Márton-napi lámpás- és cirokseprű készítést, a lúdtollas írást és még a mesekuckóba is bejuthatnak.
Akik pedig a jövő téli, tavaszi időjárásra szeretnének következtetni a jeles napon, megtudhatják mi várható. Amennyiben ugyanis Márton fehér lovon jön, azaz havazik, akkor enyhe, ha meg "barna a ló színe", kemény tél várható. S a tavasz ugyanolyan lesz, mint amilyen az időjárás Márton napján: jeges-havas csapadékhullás esetén korán jön a kikelet, ha viszont "sima" eső esik, fagyos és aszályosan száraz lesz az évszak - a népi megfigyelések szerint.

Márton-napi Borfesztivál a Gellértben

Csaknem száz hazai pincészet borai, liba- és egyéb ételkülönlegességek, négy vidéki szálloda séfjei, lakosztályétterem, borkurzusok és koncertek várják az idén Borok, libák, szállodák alcímmel meghirdetett Márton-napi Borfesztiválra látogatókat a Gellért Szállóban november 7. és 9. között.

A negyedik alkalommal megrendezett fesztivál ebben az évben több újítással is jelentkezik - közölték az MTI-vel a szervezők.
Tájékoztatásuk szerint a pénteki és szombati fesztiválnapokon csaknem száz hazai borászat vonul fel legjobb tételeivel úgy, hogy a két nap kiállítói listája között csupán minimális lesz az átfedés. Pénteken a Bor és Piac magazin válogatásában jelennek meg a kiállítók, míg szombatra a Bortársaság hívott meg válogatott borászatokat, a Borjour csapata pedig mindkét este mesterkurzusokkal várja a borokkal mélyebben is ismerkedni kívánókat.
A Gellért Sólet bár mellett a több mint tíz, gondosan kiválasztott gasztrokiállító között ott lesz többek között a Bükki Sajtos, a Sarki Fűszeres, az Aranyszarvas és Raj Ráchel.
Az Öt szálloda séfjei és borai elnevezésű menüsorokhoz a Gellért négy olyan vidéki hotel séfjeit hívta meg, melyek elismertek minőségi gasztronómiájukról és Magyarország borvidékein működnek; a házigazda szálloda mellett a veszprémi Hotel Villa Medici, a tarcali Andrássy Rezidencia Wine and Spa, a bázakerettyei Bonne Chance Restaurant and Hotel és a sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor séfjeinek alkotásai lesznek kóstolhatók.
A fesztivál alkalmából a lélegzetelállító kilátást nyújtó, negyedik emeleti 422-es deluxe apartmanban lakosztályétterem nyílik: a limitált létszámú, prémium kategóriás vacsorán Héjja László séf libamáj-fantáziájához pénteken Németh Ágnes, a VinCE Magazin főszerkesztője, szombaton pedig Árvay Angelika tokaji borásza ajánlja a borokat.
Mindkét nap 22 óra után kezdődik a Márton-napi after-party a Gellért Fürdő csarnokában, ahol a borbár és a fröccspavilon mellett hajnali 2-ig a zenéé lesz a főszerep, koncertekkel és dj-vel. Fellép az Ocho Macho, az Ivan and the Parazol, a Blahalouisiana Fluor Tomival és a Honeybeast. Vasárnap a Márton-napi Sunday Brunch zárja a borfesztivált, a Hotel Astoria vendégszereplésével. Az ételeket Liszkay-borok, illetve a zongoránál maga Liszkay Mihály kísérik.

Márton-napi rendezvény a Vajdahunyadvárban

A budapesti Vajdahunyadvár ad otthont péntektől vasárnapig a második Márton-napi hungarikumünnepnek, amelyen libából készült ételekkel, libasimogatóval és népzenével is várják a látogatókat. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombaton többek között toronylátogatásra, vártörténeti sétára és borászati tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket.

A háromnapos hagyományőrző fesztiválon a látogatók többek között libalevest, libakását, libakocsonyát és füstölt libamellet kóstolhatnak, emellett libasimogató, élő népzene és kézműves vásár is színesíti a programokat - mondta el Necz István főszervező a hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.
Az ingyenes rendezvényen a kézműves libatermékek és tradicionális ételek mellett a Borudvarban, a Pálinkateraszon és a Sörkertben a magyar termelői italok is bemutatkoznak. A Kultúra Főutcájának elnevezett területen színitársulatok előadásai, könyvkiadók és kézművesek, a bolhapiacon régiségek várják az érdeklődőket. A gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, többek között színes lampionokat készíthetnek.
A rendezvény ideje alatt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum saját Márton-napi programmal várja az érdeklődőket. Kovács Adrienn, a múzeum kommunikációs munkatársa elmondta: szombaton többek között vártörténeti sétával, gyűjtemény- és toronylátogatással, borászati tárlatvezetéssel, hagyományőrző játszó- és táncházzal, gyermekelőadásokkal, kézműves műhellyel, herendi festőkuckóval, libatollfosztóval, libasimogatóval és Márton-napi totóval készülnek Szent Márton napjára és az újbor ünnepére.
Ezen a napon megnyitják a látogatók előtt a Hunyad-pince borászati gyűjteményét és az Apostolok tornyának kapuját, emellett a programkínálatot A pásztorok világa című új időszaki kiállításhoz kapcsolódva szakmai tárlatvezetés is gazdagítja.
Az idei mulatságon a Múzeumok Őszi Fesztiválja programelemei is helyet kapnak: a gyerekek bekapcsolódhatnak A nagy rajzolás alkotóműhelyébe, ahol megmutathatják, mi jut eszükbe a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvár tornyos épületéről. Az egész napos mulatságot töklámpások esti, dalos felvonulása zárja. A múzeum programjai belépőjeggyel látogathatók.

Márton-napi vigasságok a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban

Márton-napi vigasságot rendeznek szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. Az egész napos program keretében lesz libakereső verseny, zenés hangszerbemutató, a látogatók a tollfosztást is kipróbálhatják, a gasztronómiai kínálatban pedig megjelennek a liba- és tökételek.

A programokról tartott hétfői sajtótájékoztatón Kostyál László művészettörténész kiemelte, hogy a szabadtéri néprajzi múzeumokban az egyik leghangsúlyosabb őszi rendezvény a Márton-nap. A paraszti világban ezen a napon fejeződtek be a szántóföldi munkák, az adventi böjt előtt az embereknek ekkor volt utoljára lehetőségük a lakomázásra, és Márton napján verték csapra az első hordót és kóstolták meg az újbort - idézte fel.
A nap fontosságát jelzi, hogy sok népi hiedelem, mondaelem kötődött hozzá: például ha "barna lovon érkezett Márton" (nem esett a hó), akkor bizony havas, kemény télre számítottak - fűzte hozzá.
Molnárné Raposa Irén, a PR-osztály vezetője elmondta, hogy a falumúzeum házait a téliesítés miatt október végén már bezárták, de a portákat november 8-án, a Márton-napi vigasság idejére ismét megnyitják a látogatók előtt. A rendezvényre kosárfonót, üvegművest, szalmafonót hívtak, a mesteremberek munkabemutatókat tartanak, az udvarokon libakereső játékot szerveznek. A cserépkályhával fűtött foglalkoztató házban az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület a tollfosztást mutatja be, a munkafolyamatba a látogatók is bekapcsolódhatnak.
A Göcseji Falumúzeummal szomszédos Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum nagysátrában berendezett játszóházakban a gyerekek csuhéból, csutkából készíthetnek ajándéktárgyakat. A délelőtti órákban Hochrein Judit hangszerbemutatóval egybekötött dalos programmal várja a gyermekeket, délután pedig a Kakaó együttes lép fel.
A szabadtéri múzeum kiállítótermében Az ősz színei és ízei című festménykiállítást tekinthetik meg a látogatók.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés