Turizmus, szabadidő - A fúziós dzsessz amerikai legendái a Müpában

2014.10.20.

A fúziós dzsessz egyik legkiválóbb aktív csapata, a Yellowjackets két alapítója, Russel Ferrante és Jimmy Haslip is fellép a Művészetek Palotájában (Müpa) október 28-án László Attila és Németh Ferenc Bridges of Souls című lemezének bemutatóján.

A különleges amerikai-magyar együttműködés ötlete az Egyesült Államokban élő, és ott aktívan koncertező Németh Ferenctől származik - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.
A magyar dzsesszdobos itthoni tanulmányai befejezése után 1999-ben Bostonba költözött, miután elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját. Master képzését a New England Konzervatóriumban kezdte, majd - első magyarként és egyetlen dobosként - a Thelonious Monk Institute-on fejezte be. 2003-ban került New Yorkba, ahol olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, John Abercrombie vagy Jonathan Kreisberg.
A László Attila gitáros-zeneszerzővel közös Bridges of Souls projekthez a Yellowjackets két Grammy-díjas sztárzenésze, Russell Ferrante zongorista és Jimmy Haslip basszusgitáros csatlakozott. A formáció albuma októberben jelent meg az Egyesült Államokban Németh kiadója, a Dreamers Collective Records gondozásában. A felvételek 2013 júniusában zajlottak Los Angelesben, ahol a csapat két koncertet adott. A Bridges of Souls tizenegy dalának szerzője László Attila és Németh Ferenc, két szerzeményt közösen írtak.
A számokat egy nap alatt vették fel, a hanganyag keverését Rich Breen szintén Grammy-díjas hangmérnök végezte, aki az utóbbi tizenöt évben a Yellowjackets és az Oregon együttes felvételeinek többségét készítette.
Az izgalmas és eredeti hangzást a ritmusszekció lendületes, groove-os alapjai felett megszólaló dallamközpontú hangfolyamok, valamint László Attila és Russell Ferrante zenei egyéniségét összetéveszthetetlenül képviselő szólók adják - áll az ajánlóban.
A Bridges of Souls, azaz László Attila (gitár), Russell Ferrante (zongora), Jimmy Haslip (basszusgitár) és Németh Ferenc (dob) a Jazzműhely-sorozat keretében ad koncertet október 28-án a Müpa Fesztivál Színházában.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés