Tudomány - Parlagi sasok hullottak el mérgezés miatt múlt hétvégén

2015.02.19.

Két parlagi sas tetemére bukkant múlt vasárnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kutyás egysége, a fokozottan védett madarak feltehetően mérgezés következtében hullottak el, ezért rendőrségi nyomozás folyik az ügyben - hangzott el az MME, a Fővárosi Állat- és Növénykert és az Országos Magyar Vadászkamara közös margitszigeti sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Horváth Márton, MME munkatársa az MTI-nek elmondta: a nyomokból arra következtetnek, hogy az ismeretlen elkövetők ragadozó állatok elpusztítására helyeztek ki méreganyagot, a sasok valószínűleg csak másodlagos mérgezést szenvedtek, vagyis nem ők voltak az igazi célpontok.
"Ha valaki ilyen mérgeket helyez ki a természetbe, borítékolható, hogy védett értékek is el fognak pusztulni, sajnos az is benne van a pakliban, hogy emberek sérüljenek meg" - hangsúlyozta az MME munkatársa. Hozzátette: rendőrségi nyomozás kezdődött az ügyben, csütörtökön végzik el a szükséges toxikológiai laborvizsgálatokat.
A mérgezés egyik áldozata Remény, egy tojó parlagi sas, akit az MME munkatársai még tojásként mentettek ki egy elhagyott fészekből 2013-ban. A sikeres keltetés után pótszülőkhöz került a fióka, a fészket akkor három hónapon keresztül 31 önkéntes őrizte a madár kirepüléséig - emlékeztetett Horváth Márton.
Deák Gábor, az MME mérgezés-megelőzési koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta: Remény műholdas nyomkövetővel ellátott tetemére vasárnap reggel bukkantak egy, a rendőrségi nyomozás miatt közelebbről meg nem nevezett helyszínen. Az első parlagi sas tetemétől fél kilométerre Falco, az MME tetem- és méregkereső németjuhásza egy mérgezett rókatetemet talált, amelyből Remény valószínűleg fogyaszthatott. Párszáz méterrel odébb találták meg a második parlagi sas tetemét, majd egy újabb rókatetemre bukkantak a közelben.
Elhangzott: a két madár akár egy párt is alkothatott, hiszen mindkettő harmadik évében járt, a parlagi sasok ebben az életkorban már elkezdhetik a költést.
A parlagi sasok védelmén az MME-vel együttműködő Fővárosi Állat- és Növénykert részéről Sós Endre állatorvos elmondta: amennyiben időben történik a sérült vagy mérgezett madarak orvosi ellátása, van esély arra, hogy az állatok meggyógyulva visszakerüljenek a természetbe. Tavaly egy Tokaj névre keresztelt megmérgezett, az állatkert szakemberi által ápolt parlagi sast sikerült ily módon visszatelepíteni a természetbe a Körös–Maros Nemzeti Park területén. A szakember hozzátette: tegnap került hozzájuk egy parlagi sas, amely valószínűleg szintén mérgezést szenvedhetett.
A maradandó sérülést, károsodást szenvedett madarakat az állatkert veszi gondozásba, amelyek közül sokat a Margitszigeti Kisállatkertben helyeznek el - mondta el Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Az eseményen a megelőzés fontosságáról beszélt Kovács Gábor, a parlagi sas védelmi programban szintén részt vevő Országos Magyar Vadászkamara főmunkatársa, aki hangsúlyozta: a hatályos jogszabályok alapján mind az orvvadászat, mind a méreggel történő természetkárosítás több év börtönbüntetéssel sújtható bűncselekménynek számít.
Az MME adatai szerint 150 parlagi sas pár költ Magyarországon, ez a teljes európai állomány kétharmadát jelenti. Tavaly egyetlen példány hullott el mérgezés következtében, a korábbi években ez az arány azonban jóval magasabb volt. A parlagi sas fokozottan védett természeti érték, eszmei értéke 1 millió forint - emlékeztetett Horváth Márton.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés