Sport - Tust kapott Hegedűs Csaba

2015.01.30.

Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség új elnöke.

Németh Szilárdot választotta meg új elnökévé a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) pénteki tisztújító közgyűlése.

A szavazáson a 125 érvényes szavazatból 70-et kapott Németh Szilárd és 55-öt az eddigi elnök, Hegedűs Csaba, aki 1992-tól irányította az MBSZ-t.
A fideszes országgyűlési képviselő beszédében megköszönte a bizalmat, s hangsúlyozta, hogy szoros volt a verseny, ami azt jelenti, hogy rengeteg támogatója van az eddigi vezetésnek, éppen ezért szeretné megtartani az eddigi értékeket a jövőben.
"Nyújtsunk egymásnak kezet és dolgozzunk együtt a magyar birkózás sikeréért" - mondta Németh Szilárd, akit öt évre bíztak meg az MBSZ irányításával.
A Csepeli BC vezetője, aki tavaly őszig a XXI. kerület polgármestere volt, hozzátette, hogy a korábbi ígéreteinek megfelelően a válogatott mellett dolgozó szakmai stábhoz a riói olimpia végéig biztosan nem nyúlnak, sőt erősíteni szeretnék azt. Az MTI-nek az új elnök elmondta, most a legfontosabb, hogy a riói eredményességnek mindent alárendeljen a szövetség, melynek nem kell kapkodnia, ugyanakkor idén az új alapszabályt és az életpályamodellt is szeretnék bevezetni. A sportágfejlesztéssel kapcsolatban Németh Szilárd úgy fogalmazott, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a kormánnyal együttműködve lehet változtatni a már elfogadott terveken, ezzel kapcsolatban az a célja, hogy a birkózás még több pénzt kapjon.
Hegedűs Csaba sok sikert kívánt utódjának. Azt mondta, hogy nehéz egy ilyen hosszú munka után búcsúzni, ugyanakkor bízik abban, hogy olyan változások lesznek a szövetség életében, melyek a birkózás javát szolgálják.
A közgyűlés csaknem egyórás csúszással kezdődött, a levezető elnök, a mandátumvizsgáló és a jelölő bizottság tagjainak megválasztását követően a két elnökjelölt 15-15 percben tartotta meg kortesbeszédét.
Az ellenzék, az Új-Szövetség jelöltje, Németh Szilárd szólhatott először, s miután a nemrég elhunyt Buzánszky Jenő pénteki temetése apropóján egyperces néma tisztelgésre kérte meg a jelenlévőket, beszédét azzal kezdte, hogy 1972-ben éppen a tuskirály, Hegedűs Csaba olimpiai bajnoki menetelésének hatására kezdett el birkózni. Ugyan csak utánpótlás korosztályban versenyzett, de később is figyelemmel követte a sportág eseményeit, s nem csupán az eredményeket, hanem a szövetség tevékenységét is. Az elnökjelölést több megbeszélés után vállalta el, mert elmondása szerint egyetértett az őt felkérők birkózásról alkotott meglátásaival, elképzeléseivel. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az országot bejárva arra a meggyőződésre jutott, hogy van min javítani, mert nincs jó állapotban a szövetség.
Elsőként az utánpótlás nehéz helyzetét emelte ki. Szerinte sürgősen oviprogramot kell bevezetni, az iskolákba be kell vinni a sportágat, hogy a fiatalok ne mást válasszanak. E téren szerinte nagy a lemaradás, mert például a cselgáncs is lehagyta a birkózást. Megjegyezte, most nem látszik, hogy az utánpótlásból kik lesznek a méltó követői Bácsi Péternek vagy Lőrincz Tamásnak, azaz a riói játékok után kik hozzák majd az eredményeket négy vagy nyolc év múlva. Külön kitért az életpályamodell bevezetésének szükségességére, egy olyan rendszerre, mely kisgyerekkortól egészen életük végéig végigkíséri, segíti a sportolókat. A létesítményhelyzet javítását is elsődleges feladatnak nevezte, hogy a fiatalok ne beázó, lerobbant termekben dolgozzanak, s egyáltalán, hogy ne riassza el őket a közeg.
Németh Szilárd jelezte, azt szeretné, ha tisztelet, megbecsülés és összefogás jellemezné a sportágat, ezért kell a visszavonult birkózókkal kiemelten foglalkozni, létrehozni számukra a Hírességek Csarnokát. Hangsúlyozta: szervezeti megújulásra is szükség van, egy olyan szövetségre, melynél "értő fülekre találnak" az emberek problémáikkal, s ugyancsak szükség van a kommunikáció javítására, mert a birkózás szerinte nem jelenik meg kellő súllyal a köztudatban. Végezetül hangsúlyozta, hogy ellenfélként és nem ellenségként tekint Hegedűs Csabára.
A szövetséget 1992 irányító Hegedűs Csaba gyorsan leszögezte, hogy szerinte hibás döntés lenne leváltani a mostani vezetést, mert szerinte ez egy "jó csapat", mely nem csupán másfél éve, hanem hosszú évek óta dolgozik sikeresen. A versenyzők eredményesek, tavaly ketten álltak a világranglista élén, az idén Bácsi Péter első, míg a Lőrincz-testvérek egyaránt harmadikok. E mellett az utánpótlással sincs baj szerinte, az elmúlt évek eredményei bizonyítják ezt. Úgy véli, hogy amíg Európában az országok többsége visszaesett eredményességben, addig a magyaroknál felfelé ívelő pályán van. A gyerekek bevonásával kapcsolatban úgy reagált, hogy 700 óvodás igazoltak le, s a szakosztályok kaptak videóanyagot is a képzésükhöz.
Komolynak nevezte ő is a választás tétjét, s megjegyezte, a szövetség olyan sportágfejlesztési tervet tett le az asztalra, hogy a kormány az úszás után a második legjelentősebb támogatásban részesíti.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés