Kultúra - A kormány ismét fordítva ül a lovon

2015.02.04.

PDSZ: nem volt előzetes egyeztetés a kilenc évfolyamos általános iskoláról.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, nem kérték ki szakemberek véleményét és nem egyeztetettek a kilenc évfolyamos általános iskoláról, amelyről a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén tárgyalnak majd a kormánypárti képviselők.

Ezt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte szerdán az MTI-vel. Azt írta: a jelenlegi iskolarendszer a nyolcvanas évek második felétől alakult ki, s az elmúlt csaknem három évtized alatt egyértelműen kikristályosodtak annak előnyei, és megkerülhetetlenné váltak hátrányai. A különböző felmérések, a közoktatás szereplőinek és a szakma képviselőinek jelzései egyértelműsítették, hogy változásra van szükség - tette hozzá.
Ugyanakkor - folytatta az érdekvédő - a Rogán-féle kezdeményezést ismereteik szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, arról nem kérték ki a szakemberek véleményét, s nem egyeztettek még azzal sem, akit pedig a törvény egyértelműen előír.
Mendrey László hozzátette: fontos, hogy a döntéshozók felismerték a lépéskényszer szorító szükségét. A kezdeményezők azonban immár sokadszor fordítva ülnek a lovon. Az utólagos egyeztetések rendszere – hosszú évek gyakorlata igazolja – nem fejt ki érdemi hatást a politikai akarat versus szakértelem polémiában - fogalmazott a PDSZ elnöke.
A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyal a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja szerdán kezdődő évadnyitó ülésén, Mezőkövesden.
A lap idézte Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki elmondta: a frakció elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala, valóban szakmát és boldogulást adjon a szakképzés, és csökkenjen a lemorzsolódás az egyetemeken és főiskolákon.
Rogán Antal hangsúlyozta, hogy minden javaslatot megvitatnak, így például Pokorni Zoltánét is, aki felvetette, érdemes-e meghosszabbítani az általános iskolai képzés idejét egy évvel. A konkrét felvetések között említette a szakképzés és a gimnázium kapcsolatát is.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés