Külpolitika - Félmillióan petícióznak Alan Turing királyi kegyelemének kiterjesztéséért

2015.02.23.

Már több mint félmillió aláírója van annak a Benedict Cumberbatch brit színész által is támogatott online petíciónak, amelynek kezdeményezői arra kérik a brit kormányt, hogy terjessze ki a királyi kegyelmet mindazon 49 ezer meleg és biszexuális férfira, akiket annak idején elítéltek a ma már nem létező törvény alapján.

A Change.org honlapon szereplő petícióhoz kapcsolódó nyílt levél a hónap elején jelent meg a The Guardian című brit napilapban. A levelet mások mellett Benedict Cumberbatch brit színész is aláírta, aki Alan Turing brit matematikust formálta meg a Kódjátszma című filmben, mely a helyi idő szerint vasárnap este a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját nyerte el - tudósított a The Independent.
A levélírók felszólítják a brit királyi család tagjait is, hogy támogassák kampányukat. Mint fogalmaznak: "Az Egyesült Királyság homofób törvénye meleg és biszexuális férfiak nemzedékeinek életét tette elviselhetetlenné. Felszólítjuk Őfelsége kormányát, hogy kezdjen tárgyalásokat minden élő vagy elhunyt férfi megkegyelmezéséről, akiket Alan Turinghoz hasonlóan elítéltek".
Jelenleg 15 ezer olyan ember él Nagy-Britanniában, akiket másságuk miatt ítéltek el a második világháború után, amikor a homoszexualitást büntették.
Alan Turing, a nácik Enigma kódjának megfejtője saját neméhez vonzódott, de hajlamát titkolta, mert a korabeli Nagy-Britanniában ezért börtönbüntetés járt. Karrierjét derékba törte, amikor kiderült mássága, vád alá helyezték és elítélték, a börtönbüntetés és az önkéntes kémiai kasztráció közül az utóbbit választotta.
Két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt holtan találták otthonában, valószínűleg öngyilkosságot követett el. A brit kormány 2009-ben bocsánatot kért Turingtól, majd javaslatára II. Erzsébet 2013-ban királyi kegyelmet adott a tudósnak.
A levelet mások mellett Rachel Barnes, Turing unokahúga, Morten Tyldum, a Kódjátszma rendezője, Stephen Fry színész és Peter Tatchell neves brit emberi jogvédő is aláírta.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés