Külpolitika - A szabaduláshoz még több bürokratikus akadályt kell legyőzni

2015.02.21.

Ahhoz, hogy Tóásó Elődöt szabadon engedjék és hazautazhasson, még le kell győzni néhány bürokratikus akadályt, például az ítéletről szóló értesítést a bíróságnak át kell küldenie a börtönbírónak, neki kell elvégeznie a papírmunkát, ezen kívül az illetékes magyar külképviseletnek is mielőbb lépnie kell - mondta az MTI-nek szombaton Tóásó Edit az elítélt magyar férfi Budapesten élő nővére.

Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy La Paz-i bíróság Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. Tadicot a fegyveres felkeléshez szükséges toborzás miatt, Tóásó Elődöt pedig az ügyben folytatott informatikai terjesztésért ítélték el.
Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Bolíviai hírek szerint a két férfi lemondott fellebbezési jogáról, ami azt jelenti, hogy az ítélet jogerős.
Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket. A bolíviai sajtó úgy számolt, hogy az öt év és tíz hónap február 15-én, azaz már hat nappal ezelőtt lejárt.
"Most megy vissza a börtönbe. Kezdődik a bürokrácia a hazahozataláért" - írta rögtön az ítélet után Tóásó Edit saját Facebook-oldalán. Az MTI érdeklődésére elmondta: még sok papírmunkát kell elvégezni, ami a börtönparancsnokra vár majd. A latin-amerikai ország bürokráciáját ismerve lehet arra számítani, hogy elhúzódik majd a folyamat - tette hozzá.
Tóásó Edit, aki maga is jogász, hangsúlyozta: a magyar külügyi tárca a külképviseleten keresztül most sokat tehet Tóásó Előd mielőbbi szabadon bocsátásért, például azzal is, hogy mielőbb kaphasson útlevelet a hazatéréshez. Közlésével szinte egy időben közölte szombaton a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel: a tárcavezető, Szijjártó Péter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, hogy személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot. A konzuli szolgálat fel van készülve arra, hogy a megfelelő technikai segítséget biztosítsa számára - tették hozzá.
Tóásó Előd nővére az MTI-nek hozzáfűzte: az Európai Unió ottani nagykövete is nyomást gyakorolhatna a bolíviai hatóságokra, hogy egy európai uniós állampolgár mielőbb visszanyerhesse szabadságát.
Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta vizsgálati fogságban tartottak.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés