Külpolitika - Görög adósság: egyezség született Brüsszelben

2015.02.20.

A görög kormány hétfő estig leteszi az asztalra a tervezett reformintézkedések listájának első változatát.

Egyezség született péntek este Brüsszelben a görög adósság ügyében: az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek, az úgynevezett eurócsoportnak a rendkívüli tanácskozásán úgy döntöttek, hogy négy hónappal meghosszabbítják a Görögországgal kötött, e hónap végén lejáró hitelmegállapodást, és közben Athénnal együtt áttekintik a görög pénzügyek rendbetételéhez szükséges reformintézkedéseket.

Az egyezség értelmében - közölte a tanácskozás után Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke - a görög kormány hétfő estig leteszi az asztalra a tervezett reformintézkedések listájának első változatát. Az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság szakértői már kedden áttekintik ezt a listát, és ha azt olyannak találják, amely kellően átfogó, és vitaalapként szolgálhat a végleges megállapodás kidolgozásához, akkor megkezdődhet a részletekbe menő egyeztetés.
Görögországnak és a hitelezőknek a most felvázolt menetrend értelmében április végéig kell teljes körű megállapodásra jutniuk egymással a szükséges görög reformlépésekről. A támogatási program keretében még ki nem fizetett pénz - ami az unió részéről 1,8 milliárd euró hitelkeret, valamint azon felül az értékpapír-piaci program tavalyi hozama, az IMF részéről pedig 8,2 milliárd euró - rendelkezésre áll, és a meghosszabbítástól számított négy hónapos időtartamon belül folyósítható lesz Görögországnak.
Dijsselbloem arra az újságírói kérdésre, hogy a görögök által eredetileg kért hathónapos programhosszabbításból miért lett négy hónap, azt válaszolta, hogy a teendők sürgető volta és a hitelprogram még függőben levő nagyságrendje ezt indokolta.
A görög hatóságok - olvasható a tanácskozásról kiadott közleményben - kifejezésre juttatták szilárd elkötelezettségüket az átfogó és mély strukturális reformok végrehajtása mellett, ami tartósan javítja majd a növekedési és foglalkoztatási esélyeket, biztosítja a pénzügyi szektor stabilitását és ellenállóképességét, illetve előmozdítja a társadalmi igazságosságot. Egyúttal megerősítették, hogy minden hitelezőjükkel szemben tiszteletben tartják és időben teljesítik minden pénzügyi kötelezettségüket.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés