Külpolitika - Berlin elutasítja Görögország kérelmét a hitelprogram meghosszabbítására

2015.02.19.

A német kormány elutasítja a görög kormány kérelmét a nemzetközi hitelprogram meghosszabbítására - közölte csütörtökön a német pénzügyminisztérium szóvivője.

Görögország csütörtökön nyújtott be az eurócsoportnak hivatalos kérelmet, amelyben az országnak nyújtott nemzetközi hitelprogram hat hónapos meghosszabbítását kérik.
"Az athéni levélben nincs lényegi megoldási javaslat. Valójában egy áthidaló finanszírozásról szól, a hitelprogramhoz kapcsolódó követelmények teljesítése nélkül. A levél nem felel meg az eurócsoport hétfőn meghatározott kritériumainak" - idézte a Speiegel Online hírportál a pénzügyminisztérium szóvivője, Martin Jäger állásfoglalását.
A Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós nemzetközi hitelprogram február végén jár le. Ha nem sikerül megegyezni a meghosszabbításáról, akkor Athénnak a piacról kellene megoldania a finanszírozását, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank segítsége nélkül.
Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport ülésein elnöklő holland pénzügyminiszter a hétfői ülés után azt mondta, hogy a program meghosszabbítása révén Athén élhetne az abban rejlő rugalmassággal, lenne mód arra, hogy egyes elutasított intézkedéseket másokra cseréljenek, ám Görögországnak bizonyos kötelezettségeket is vállalnia kellene. Athén nem tehetne egyoldalú lépéseket, nem csinálhatna vissza korábbi intézkedéseket, csak miután egyeztetett a hitelező intézményekkel, és megtalálta a lépés maradéktalan költségvetési fedezetét, továbbá szavatolnia kell a pénzügyi stabilitást - fejtette ki Dijsselbloem.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés