Külpolitika - Putyin destabilizálhatja a Baltikumot is

2015.02.19.

Valós veszélynek nevezte csütörtökön idézett nyilatkozatában a brit védelmi miniszter, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a balti köztársaságok destabilizálásával teheti próbára a NATO kollektív védelmi elkötelezettségét.

Michael Fallon, aki a két nagy konzervatív brit napilap, a The Times és a The Daily Telegraph újságíróinak nyilatkozott, kijelentette: attól tart, hogy Putyin kibertámadásokkal, beszivárgó álcázott katonai alakulatokkal, propaganda-hadviseléssel próbál etnikai feszültségeket szítani Észtországban, Litvániában és Lettországban, csakúgy, ahogy az ukrajnai konfliktus korai szakaszában tette.
Az orosz elnök "ugyanazokkal a felforgató módszerekkel" tesztelheti a NATO elkötelezettségét, amelyeket a Krímben és Kelet-Ukrajnában is alkalmazott - tette hozzá Fallon.
"Ez nagyon is valós és jelen idejű veszély. (...) Ha megnézzük a légi és a haditengerészeti aktivitást, (Putyin) tavaly is egész évben a NATO-t tesztelte" - mondta a brit védelmi miniszter. Felidézte, hogy két hete két orosz hadászati bombázó repült át észak-déli irányban a La Manche-csatorna légterén, és a brit légierőnek elfogó gépeket kellett utánuk küldenie, hogy kikísérjék őket a forgalmas légifolyosóból.
Ez az incidens komoly diplomáciai feszültséget keltett London és Moszkva között, a két orosz bombázó ugyanis előzetes repülési terv leadása nélkül, a fedélzeti jeladókat kikapcsolva repült keresztben a londoni repülőterekre, illetve az azokról keletre tartó polgári légi forgalom által használt, rendkívül zsúfolt légifolyosón. A haladási irányt csaknem derékszögben keresztező orosz gépeket a kikapcsolt jeladók miatt a brit polgári légi irányítás nem is észlelte, csak a katonai radarok, és vészhelyzeti eljárásokkal kellett kitéríteni a csatorna felett repülő utasszállító gépeket az orosz bombázók útjából.
A brit védelmi minisztérium csütörtökön újabb hasonló incidensről számolt be. A tárca közlése szerint előző nap szintén két orosz hadászati bombázó közelítette meg Nagy-Britanniát, ezúttal a délnyugat-angliai Cornwall partjai előtt. A brit királyi légierő Typhoon típusú harci repülőgépeket vezényelt a térségbe. A gépek addig "kísérték" az orosz bombázókat, amíg azok el nem távolodtak a brit partoktól.
A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz repülőgépek nem sértették meg a brit légteret. Michael Fallon szerint ilyen incidensekre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa.
A brit védelmi miniszter hozzátette: aggasztónak tartja az orosz védelmi kiadások "meredek emelkedését" is.
Oroszország egyszerre korszerűsíti hagyományos és nukleáris erőit, és erre a NATO-nak válaszolnia kell - mondta. Michael Fallon szerint az orosz védelmi költségvetés csak az idén 33 százalékkal növekszik. Megfogalmazása szerint "már nem is új hidegháborúról, hanem meglehetős ütemben forrósodó helyzetről" kell beszélni.
Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia és NATO-szövetségesei készek lennének-e fegyveres konfliktusra is Oroszországgal, Fallon így válaszolt: a NATO-nak készen kell állnia bármilyen orosz agresszió visszaverésére.
David Cameron brit miniszterelnök az ukrajnai válságról egy választási rendezvényen kijelentette: a kelet-ukrajnai szeparatista erők Oroszországból származó hadfelszerelést használnak.
A szeparatistáknak "orosz rakétavetőik, orosz tankjaik, orosz tüzérségi eszközeik vannak. (...) Ezeket a felszereléseket nem lehet az eBay-en beszerezni, tudjuk, hogy ezek Oroszországból érkeztek" - mondta a brit kormányfő.
Cameron, aki a Rolls-Royce egyik üzemében beszélt, kijelentette: tudja, hogy a brit vállalatokat veszteségek érik az Oroszország elleni szankciók miatt, de Vlagyimir Putyinnal a szankciók nyelvén tudatni kell, ha nem változtat "elfogadhatatlan magatartásán", akkor "még hosszú évekig" számolnia kell a gazdasági és pénzügyi következményekkel.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés