Külpolitika - Oroszország ingyen gázt szállítana az ukrajnai szakadár területekre

2015.02.19.

A "normandiai négyek" megegyeztek a tűzszünet újabb szorgalmazásában. Donyecki szakadár vezető szerint több ezer ukrán katona halt meg Debalcevénél. Moszkva újabb humanitárius segélykonvojt indít, ezúttal Debalcevébe is. Porosenko uniós rendőri missziót akar, Brüsszel szerint azonban az EBESZ feladata a tűszünet ellenőrzése.

Oroszország készen áll ingyen gázt szállítani az ukrajnai szakadár területekre - jelentette be kedden Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök moszkvai sajtótájékoztatóján.

A kormányfő szerint az ukrán hatalom nem változtatott korábbi döntésén, és a szakadárok által elfoglalt lakott területeken nincsen gázellátás.
"Szeretném, hogy az energetikai minisztérium és Gazprom javaslatot tegyen a szükséget szenvedő területek ellátására segély formájában" - mondta.
Medvegyev azt állította, hogy a Donyec-medence teljes lakossága éhezik, az ukrán hadseregtől előző nap elfoglalt Debalcevét is beleértve.
Medvegyev sajtótájékoztatóját az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" "népi tanácsának" elnöke, Andrej Purgin bejelentése előzte meg, miszerint a kijevi hatalom február 16-án felfüggesztette a gázszállítást a térségbe, és ezért az orosz gázra tértek át. A "luhanszki népköztársaságnak" csütörtök estig tartanak a készletei - áll Purgin közleményében.
Mindeközben szerdán Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter bejelentette, hogy áprilistól drágul az Oroszországból Ukrajnába szállított gáz ára, amit csütörtökön ukrán kollégája, Vlagyimir Gyemcsusin is megerősített.

Berlin, Párizs, Kijev és Moszkva ragaszkodik a minszki megállapodásokhoz

A német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz elnök továbbra is ragaszkodik a minszki megállapodásokhoz - közölte a német kormányszóvivő csütörtökön a négy vezető telefonon folytatott tárgyalásáról.

Steffen Seibert Berlinben kiadott közleménye szerint Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök megegyeztek arról, hogy a tűzszünet Debalcevében történt "súlyos megszegése" ellenére ragaszkodnak a Minszkben kötött megállapodásokhoz.
Egyetértettek abban, hogy a február 12-én elfogadott intézkedéscsomagnak a tűzszünetre és a nehézfegyverek visszavonására vonatkozó elemei "átfogó megvalósításához" az EBESZ megfigyelése mellett megvalósuló "konkrét lépések" szükségesek, és a fogolycserének is meg kell kezdődnie - olvasható a közleményben, amely szerint Vlagyimir Putyin "megígérte", hogy mindennek érdekében latba veti befolyását az oroszbarát szakadároknál.
A közlemény szerint a négy ország külügyminiszterei a következő napokban tovább tárgyalnak a minszki megállapodások végrehajtásáról.

A "normandiai négyek" megegyeztek a tűzszünet újabb szorgalmazásában

A "normandiai négyek" - Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország - csütörtökön megegyeztek abban, hogy újabb nyomásgyakorlással próbálnak érvényt szerezni a február 12-én megkötött kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodásnak.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon tárgyaltak egymással, és ennek eredményét jelentette be Párizsban a francia elnöki hivatal. A közlemény szerint a négy ország vezetői elítélték a tűzszünet megsértését és egyetértenek abban, hogy a Minszkben elfogadott intézkedéseket "szigorúan és a maguk teljességében" foganatosítani kell, valamint "megvizsgálták a debalcevei események következményeit".
A közlemény szerint "az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek találkoznia kell a helyszínen a felekkel" és érvényt kell szerezniük a minszki megállapodásnak. Hollande tudatta azt is, hogy ennek érdekében az újabb nyomásgyakorlás részleteiről a négy ország külügyminiszterei már csütörtökön elkezdenek tárgyalni.
Francia diplomáciai források jelezték: elképzelhető, hogy a tárcavezetők találkozni is fognak a következő napokban, feltehetően Párizsban, azért, hogy a minszki megállapodás "megsértései ne vezessenek annak megszűnéséhez". A párizsi forrás szerint "kritikus hetek következnek".
A szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok a stratégiailag fontos csomópontnak számító Debalcevében és környékén, sőt a szeparatisták fokozták a város elfoglalására tett erőfeszítéseiket. Miután a felkelők kedden benyomultak a városba és elfoglalták annak nagyobbik részét, a hónapok óta ostromlott ukrán kormányerők szerdán megkezdték csapataik többségének kivonását a városból és környékéről.
A tűzszünetről múlt csütörtökön született megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a fehérorosz fővárosban párhuzamosan tartott maratoni tárgyalásaikon.

Donyecki szakadár vezető: több ezer ukrán katona halt meg Debalcevénél

Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető szerint 3-3,5 ezerre tehető a Debalceve környéki harcokban elesett ukrán katonák száma.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője erről a Rosszija 24 orosz állami televíziónak beszélt kórházi ágyán csütörtökön. A vezetőt a debalcevei ostrom során, a kitörésre készülő ukrán haderő elleni műveletben lőtték meg, valószínűleg egy mesterlövész golyója találta el a jobb lábán.
"Elkerülhették volna a súlyos veszteségeket, ha tárgyalnak velünk, több ízben ajánlatot tettünk arra, hogy az ukrán erők a fegyverük letételével, harc nélkül elhagyhatják a debalcevei katlant" - mondta, s hozzátette, az ukrán hatóságok "sajnos nem hallgattak a józan észre", elutasították az ajánlatokat.
Azt mondta, becslése szerint 3-3,5 ezer katona halt meg ukrán oldalon. Azt is elmondta, napokon belül megkezdik a holttestek átadását az ukrán félnek. Mint mondta, sok helyet nem ismernek, ahová ukrán katonákat temethettek, de ezekre idővel majd fény derül.
Közlésével szemben Kijev sokkal kevesebb áldozatról tud. Az ukrán vezérkari főnökség szerdai közlése szerint Debalcevénél az elmúlt napokban az előzetes adatok szerint összesen 22 katona esett el - közülük hatan a szerdai kivonulás közben, amikor tűz alá vették őket a szakadár erők -, és több mint 150-en sebesültek meg.
A Rosszija 24 televízió a donyecki népköztársaság vezetésére hivatkozva arról is beszámolt, hogy csütörtökön a szembenálló felek a frontvonal egészén betartották a tűzszünetet, bár a donyecki repülőtér környékéről és a város egyik negyedéből tüzérségi tűz hallatszott.
A Euronews hírtelevízió arról számolt be, hogy a donyecki szakadárok nem ellenzik az ENSZ-békefenntartók telepítését Kelet-Ukrajnába. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság védelmi miniszterhelyettese egy tájékoztatón, amelyen ukrán hadifoglyokat mutattak be a sajtónak, azt mondta: ők már a fegyveres viszály kirobbanásakor javaslatot tettek Oroszországnak és az ENSZ Biztonsági Tanácsának békefenntartók küldésére, de akkor nemleges választ kaptak. "Ha békefenntartókat akarnak küldeni, mi nem ellenezzük, küldjenek" - jegyezte meg.
Az ENSZ-békefenntartóknak a harcok sújtotta Donyec-medencébe történő behívását Petro Porosenko ukrán elnök javasolta az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerda esti ülésén. Oroszország csütörtökön viszont jelezte, hogy ellenzi a békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe.

Moszkva újabb humanitárius segélykonvojt indít, ezúttal Debalcevébe is

Órákon belül újabb orosz humanitárius segélykonvoj indul a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében lévő városokba, köztük a szakadár erők által frissen elfoglalt Devalcevébe – közölte csütörtökön Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere.

Az újabb, immár a 15. orosz segélyszállítmányban élelmiszerek lesznek - elsősorban a gyakorlatilag éhező idős emberek és gyermekek részére -, valamint gyógyszerek – közölte az orosz kormány ülése után Pucskov az Interfax hírügynökség jelentése szerint.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma tisztálkodó szereket tartalmazó szállítmányt is összeállít a Donyec-medence lakosai számára, tekintettel a térségben kialakult súlyos egészségügyi és járványügyi helyzetre - tette hozzá.
Az előző segélykonvoj február 15-én tért vissza a Donyec-medencéből. Akkor 900-900 tonnányi, 75 százalékban élelmiszert tartalmazó rakományt vittek az orosz kamionok Donyeck és Luhanszk megyébe. Az élelmiszerek mellett gyógyszereket, építőanyagokat is szállított a konvoj a megrongálódott épületek helyreállításához, valamint a lakosság ellátásához szükséges felszereléseket, továbbá tankönyveket és más tanfelszereléseket a donyecki egyetemistáknak – írta a Vesztyi.ru orosz hírportál.
A Donyeck és Luhanszk közötti úton fekvő, stratégiai fontosságú Debalcevében a szombat éjfélkor Kelet-Ukrajnában életbe lépett tűzszünet ellenére heves harcok folytak, a várost szerdán elfoglalták a szakadárok.

Porosenko uniós rendőri missziót akar, Brüsszel szerint azonban az EBESZ feladata a tűszünet ellenőrzése

Petro Porosenko ukrán elnök azt szeretné, ha ENSZ-felhatalmazással uniós rendőri misszió felügyelné a kelet-ukrajnai tűszüneti megállapodás betartását, az EU azonban ezzel kapcsolatban tartózkodó magatartást tanúsít, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzetközi békefenntartási teendőket illetően jelenleg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) vannak feladatai.

Porosenko csütörtökön a Kijevben tárgyaló Johannes Hahn EU-biztosnak felvetette: az lenne a legjobb, ha uniós misszió gondoskodna a fegyvernyugvásról, és nem az EBESZ, amelyben - lévén az összeurópai szervezet - ott van Oroszország is.
"Oroszország mint agresszor ebben nem vehet részt" - szögezte le Porosenko.
Az ukrán államfő által már szerdán is hangoztatott álláspontot Moszkva azonnal a minszki megállapodásokkal ellentétben állónak minősítette.
Nyugati szakértők felhívják a figyelmet arra: nem várható, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező Oroszország megszavazza a világszervezeti felhatalmazást egy EU-misszió kiküldéséhez.
Catherine Ray, az unió külügyi szolgálatának a szóvivője csütörtökön Brüsszelben felhívta a figyelmet arra: már a térségben tartózkodik az EBESZ, azzal a feladattal, hogy figyelemmel kísérje a helyzet alakulását. A minszki megállapodás - tette hozzá - nem rendelkezik uniós rendőri misszió kiküldéséről. Ray szerint most arra kell összpontosítani, hogy a szemben álló felek a megállapodásoknak megfelelően kivonják az előírt övezetből a nehézfegyverzetet.
A kelet-ukrajnai orosz szeparatisták - a kiemelt jelentőségű Debalceve város elfoglalása után - saját állításuk szerint már meg is kezdték a nehézfegyverek visszavonását. Az EBESZ-megfigyelők azonban ezt nem tudták megerősíteni.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés