Külpolitika - Megkezdődött az ukrán katonák kivonása Debalcevéből

2015.02.18.

Lavrov szerint is a tűzszüneti vonalon kívülre esik Debalceve. A szeparatisták nyilvánvalóan megsértik a tűzszünetet. Porosenko bejelentette a kivonulást.

Megkezdődött az ukrán katonák kivonása a Moszkva-barát szakadár fegyveresek által ostromlott kelet-ukrajnai Debalceve városából - közölte a Donbassz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka, ukrán parlamenti képviselő szerda reggel.
    Szemen Szemencsenko Facebook-oldalán azt írta, a katonák visszavonása Debalcevéből "tervezetten és szervezetten zajlik", miközben a szakadárok megpróbálják elvágni a visszavonulási útvonalakat, hogy megakadályozzák a csapatok távozását.
    Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérsége fedezi a visszavonulást, csapásokat mérve a szakadárok állásaira.
        Dmitro Timcsuk, a harci helyzetet figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő közölte, hogy Debalceve környékén továbbra is súlyos harcok folynak, a szakadárok minden tartalék egységüket a stratégiailag fontos, a szakadárok által ellenőrzött területbe beékelődött városhoz vezényelték.
    Adatai alapján összesen 25 harckocsit, 35 páncélozott harcjárművet, 40 ágyút és 12 rakéta-sorozatvető üteget vontak be a Debalcevéért folyó harcba. "Behatoltak a városba, és keleti, illetve központi részén utcai harcokat indítottak" - fűzte hozzá beszámolójában.
    Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság katonai szóvivője szerdán arról beszélt, hogy Debalcevénél a szakadárok vasúti és összekötővonalakat robbantottak fel. Szavai szerint az elmúlt egy nap alatt öt ízben nyitottak tüzet a városra nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel. Emellett kétszer indítottak támadást a megye déli részén, Mariupol környékén ukrán állások ellen és a megyében összesen öt további településre nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel.
    Az ukrán média meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Debalcevét védő 128-as dandár kétezer katonájából 100-150-nek a szerda reggeli órákban sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből, és jelenleg már az ukrán katonák  ellenőrzése alatt álló Artemivszk városában van.
    Közben a donyecki szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársasága" az orosz médiának azt állította, hogy tömegesen teszik le a fegyvert Debalcevében az ukrán katonák.
    Makszim Lescsenko, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság "adminisztrációjának vezetője" bejelentette, hogy Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető utasítására autóbuszokat küldtek Debalcevébe a civil lakosok evakuálására. Hozzátette, hogy Donyeck városában már másfélezer debalcevei lakos fogadására alkalmas menedékhelyet létesítettek.

EU: a szeparatisták nyilvánvalóan megsértik a tűzszünetet

    Az Oroszország támogatását élvező szeparatisták debalcevei lépései nyilvánvalóan megsértik a tűzszüneti megállapodást - fogalmazott szerda délelőtt kiadott közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
    Az olasz politikus ismételten hangsúlyozta, ha a harcok és a minszki megállapodást sértő további negatív fejlemények folytatódnak, akkor az Európai Unió készen áll arra, hogy ennek megfelelő további intézkedésekről határozzon.
    "A szeparatistáknak abba kell hagyniuk minden katonai tevékenységet" - szögezi le Mogherini, emlékeztetve, hogy a minszki megállapodásban foglaltak a fegyvernyugvás mellett a nehézfegyverek visszavonását is előírják.
    Emellett az Európai Unió felszólítja a harcoló feleket: azonnal tegyék lehetővé, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői elláthassák megfigyelő és ellenőrző feladataikat Debalcevében és mindenhol máshol egyaránt.
    "A biztonságos elvonulás lehetőségét is biztosítani kell mindenki számára, aki el akarja hagyni a területet" - hangsúlyozza az EU külügyi főképviselője.

Porosenko elnök bejelentette az ukrán katonák kivonását Debalcevéből

    Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette szerdán, hogy megkezdődött az ukrán katonák "tervezett" kivonása Debalcevéből, és nyolcvan százalékuk - haditechnikai eszközökkel együtt - már elhagyta a szakadárok által ostromlott várost. 
    Porosenko a kijevi Boriszpil repülőtéren, újságíróknak nyilatkozva jelentette be ezt, mielőtt elrepült a kelet-ukrajnai hadműveleti térségbe. Azt mondta, hogy még két hadoszlop kivonása várható Debalcevéből.
    Az ukrán államfő azt hangoztatta, az ukrán katonák kivonása arról tanúskodik, hogy Debalceve térségében nem volt "katlan", vagyis nem helytállóak a szakadárok által terjesztett hírek, amelyek szerint körgyűrűbe zárták a várost és környékét.
    "Mi azt hangoztattuk és be is bizonyítottuk, hogy Debalceve a mi ellenőrzésünk alatt állt, és nem volt körbekerítve" - hangsúlyozta Porosenko.
    Az ukrán katonák kivonásáról már az elnöki bejelentés előtt néhány órával hírt adott Szemen Szemencsenko, a Donbassz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka.
    Később Facebook-oldalán arról adott hírt Szemencsenko, hogy a szakadárok harckocsikkal tüzet nyitottak a kivonuló ukrán katonákra. Az előzetes információk szerint a támadásban többen meghaltak, illetve megsebesültek.
    Az elnöki sajtószolgálat szerint Porosenko estére rendkívüli ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).
    Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormányülésen a debalcevei helyzetről szólva kifejtette: az ukrán fegyveres erők egységei azért kaptak parancsot a városból való kivonulásra, hogy a katonák életét megóvják, és az ukrán hadsereg ne veszítsen védelmi képességeiből. Részleteket szavai szerint egyelőre nem árulhat el, de ígéretet tett arra, hogy Porosenko elnök még szerdán tájékoztatást ad a debalcevei műveletről.
    Kedden az oroszbarát szakadár csapatok benyomultak Debalceve városába, amely félúton fekszik a két szakadár köztársaság székhelye, Donyeck és Luhanszk között, egy az ukrán erők által védett beékelődésben. A település, amelyet a szakadárok hetek óta folyamatosan ágyúztak, Ukrajna egyik legfontosabb vasúti csomópontja. Amellett, hogy Donyeck és Luhanszk vasúti és közúti összeköttetése is itt halad át, Debalcevébe futnak be a vasútvonalak észak felől a Moszkva és Harkiv irányából, dél-délkelet felől a még ukrán kézen lévő Mariupolból, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donuból.
        A tűzszünetről múlt csütörtökön született megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a fehérorosz fővárosban párhuzamosan tartott maratoni tárgyalásaikon.
        A minszki egyezség valójában a múlt szeptemberi minszki megállapodások végrehajtását előirányzó 13 pontos intézkedéscsomag volt. Első pontja átfogó tűzszünetet írt elő Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéinek egyes körzeteiben február 15-én, vasárnap nulla órától. A dokumentum második pontjában pedig arról rendelkezett, hogy mindkét fél vonja vissza nehézfegyvereit, és hozzon létre egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezetet. A donyecki szakadár vezetők azonban a megállapodás aláírása után arra az álláspontra helyezkedtek, hogy szerintük a tűzszünet nem vonatkozik Debalcevére és környékére.

Lavrov szerint is a tűzszüneti vonalon kívülre esik Debalceve

        Debalceve a tényleges tűzszüneti vonalon kívülre, arra a területre esik, amelyet a délkelet-ukrajnai "felkelők" ellenőriznek - jelentette ki az orosz külügyminiszter szerdán, a Donyec-medencei szakadár vezetés álláspontját védve.
    Szergej Lavrov a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia külügyminiszterével közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Moszkvát elszomorítja, "ami a debalcevei katlanban történik".
    Egyúttal arra szólított fel, hogy az egymással szembenálló felek szüntessék be a fegyverhasználatot, és ne törekedjenek a status quo, vagyis a múlt vasárnapi állapot megváltoztatására.
    Az orosz diplomácia vezetője azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy a tárgyalások helyett kísérleteket tesz arra, hogy csapataival betörjön Debalcevébe. Remélte, hogy a józan ész győzni fog és az első helyre a bekerített katonák életének megmentése kerül. Azt állította, hogy sokan közülük már megadják magukat, és a szakadárok jól bánnak velük.
    Lavrov közölte, hogy a "normandiai négyek" múlt heti minszki tárgyalásain Vlagyimir Putyin orosz elnök legelső javaslata az volt, hogy vitassák meg a debalcevei helyzet rendezését, az ukrán elnök viszont tagadta a probléma létezését.
    Időközben Petro Porosenko bejelentette, hogy megkezdődött az ukrán katonák "tervezett" kivonása Debalcevéből. A csapatok 80 százaléka a haditechnikai eszközökkel együtt már elhagyta a délkelet-ukrajnai települést.      
    Szergej Lavrov a nap folyamán telefonon vitatta meg John Kerry amerikai külügyminiszterrel az urajnai helyzetet. Moszkvai közlés szerint megvitatták a minszki megállapodások végrehajtásáról múlt csütörtökön aláírt intézkedéscsomagot. Lavrov a Kijev és a szakadár délkelet-ukrajnai területek közötti közvetlen párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, például a Debalcevénél zajló összecsapások megszüntetése érdekében. Emlékeztetett az ukrán hatalomnak az alkotmányos reform végrehajtásával és a Donyec-medence különleges státusának megadásával kapcsolatosan vállalt kötelezettségére.
     Az orosz külügyminiszter és a Grúziától elszakadását 1991-ben kikiáltó Dél-Oszétia külügyi vezetője szerdán államhatárról szóló megállapodást írt alá Moszkvában. Lavrov ezt követően kijelentette, hogy Oroszország nem készül Dél-Oszétia elcsatolására. Emlékeztetett arra, hogy országa a 2008 augusztusi, Grúziával vívott "villámháborút" követően független és szuverén államnak ismerte el Dél-Oszétiát.
    A 3900 négyzetkilométernyi területen fekvő kaukázusi terület függetlenségét Moszkván kívül Abházia, a Dnyeszteren túli terület és Hegyi-Karabah, valamint Nicaragua, Venezuela, Tuvalu és Nauru ismerte el.
    Lavrov déloszét kollégája, David Szanakojev ugyanakkor közölte, "amennyiben a kaukázusi területen élőkben felmerül a kívánság, hogy Dél-Oszétia csatlakozzon Oroszországhoz, le fogják bonyolítani a megfelelő eljárásokat".
    Dél-Oszétia korábban elismerte a tavaly márciusban elcsatolt Krímet Oroszország részének.    
    A moszkvai tárgyaláson Lavrov és Szanakojev a tervezett orosz-déloszét szövetségesi és integrációs együttműködési megállapodásról is tárgyaltak. Erről az orosz tárca vezetője csak annyit árult el, hogy a dokumentumban tükröződni fognak Moszkva és Chinvali "védelmi, biztonságpolitikai, szociális és más területeken való együttműködésének új nézőpontjai".
    Moszkva tavaly novemberben kötött hasonló, "szövetségesi és partnerségi" egyezményt Abháziával, a Grúziától elszakadt másik kaukázusi területtel, amely 1992-ben egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét. Tbilisziben élesen tiltakoztak a  megállapodás ellen.

Porosenko: "egész Ukrajna büszke a munkácsi dandár helytállására" Debalcevénél

    Petro Porosenko ukrán elnök kifejezte köszönetét szerdán a Debalcevéből kivont 128-as munkácsi gyalogsági dandár tagjainak "harci küldetésük példaértékű teljesítéséért, bátor és hősies helytállásukért, amelyet az elmúlt hat hónapban mutattak".
    Az államfő a Donyeck megyei Artemivszk városában látogatta meg a Debalcevéből kivont ukrán katonákat. "Nemcsak Munkács és Kárpátalja, de egész Ukrajna büszke önökre" - mondta Porosenko az alakulatnak.
    Közölte, hogy fizetésemelést és prémiumot kap minden katonai járművezető, aki ki tudta hozni járművét a harcmezőről. Kijelentette azt is, hogy a Debalcevéből kivont összes katonát hazaküldik szabadságra.
    Szerhij Saptala ezredes, a 128-as dandár parancsnoka - akit Porosenko Ukrajna Hőse címmel tüntetett ki - kiemelte, hogy az egység tagjai valamennyien az utolsó pillanatig tartották állásukat, és hősiesen teljesítették feladatukat.
    Közben Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy eddig 167 Debalcevénél megsebesült katonáról van tudomása, valamennyiüket Artemivszkbe szállították. Vannak elesettek is, de számuk egyelőre nem ismert, mivel több holttestet hátra kellett hagyniuk a kivonuláskor.
    A parancsnok az ukrán katonai vezetést hibáztatta Debalceve feladásáért. Kijelentette, hogy éppúgy, mint Ilovajszknál és a donyecki repülőtérnél, ez esetben sem a katonák hősiességén és kitartásán múlt, és még csak nem is az ellenség számbeli és technikai fölénye miatt szenvedtek vereséget, hanem a felső hadvezetés "példátlan hozzá nem értése" miatt.
    Az ukrán vezérkari főnökség közlése szerint Debalcevénél az elmúlt napokban az előzetes adatok szerint összesen 22 katona esett el - közülük hatan a szerdai kivonulás közben, amikor tűz alá vették őket a szakadár erők -, és több mint 150-en sebesültek meg.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés