Külpolitika - Egy bíró megakasztotta a bevándorlási rendeletet

2015.02.17.

Felfüggeszttette Barack Obama amerikai elnök bevándorlásügyi rendeleteinek végrehajtását egy texasi szövetségi bíró, amivel lehetőséget adott egy 26 konzervatív többségű államból álló koalíciónak, hogy azokat bíróságon megpróbálja végérvényesen érvényteleníttetni - közölte kedden híroldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

A bíró Obamának azokat a rendelkezéseit függeszttette fel, amelyek 5 millió illegális bevándorlót menthetnének meg a kitoloncolástól. (Becslések szerint az Egyesült Államokban 11 milliónyi törvényes iratokkal nem rendelkező külföldi él.)
A bírói végzést, amely érdemben nem tárgyalta a "gyakorlatilag visszafordíthatatlan" elnöki rendeletek tartalmát, hanem azokkal szemben a bevezetésük rövid határideje miatt emelt eljárásügyi kifogást, az amerikai igazságügyi minisztérium meg fogja fellebbezni. A tárca szerint a döntés "helytelenül megakadályozza" az elnök "jogszerű és józan politikájának" érvénybe lépését.
Az elnök novemberben bocsátotta ki a bevándorlással kapcsolatos rendeleteit, arra hivatkozva, hogy a kérdésben a kongresszusi republikánusokkal nem lehetett dűlőre jutni. Az ellenzéki párt vezetői ezzel kapcsolatban azt hangoztatták, hogy Obama egyoldalú döntése nyomán a jövőbeni kétpárti együttműködés is kérdésessé válik.
Barack Obama egyik rendelete, amely az Egyesült Államokba a szüleik által bevitt fiatal bevándorlókat védte volna meg a kitoloncolástól, szerdán lépett volna hatályba. Egy másik, amely amerikai állampolgárok szüleit, valamit az évek óta az országban élőket oltalmazta volna meg, május 19-től lett volna érvényes.
12 liberális többségű állam, valamint egy 20 amerikai nagyváros rendőrfőnökeiből és seriffjeiből álló szövetség tagjai a rendeleteket támogató indítványt nyújtottak be korábban Hanenhez. Érvelésük szerint Obama döntései az államok és a köz érdekeit szolgálják, erősítik a közbiztonságot, valamint a bevándorlók és a hatóságok közötti együttműködést az egyes személyek státusával kapcsolatban.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés