Külpolitika - Amerikai demokrata párti képviselők utaznak Kubába

2015.02.17.

Nancy Pelosival, a képviselőházi demokrata párti kisebbség vezetőjével az élén kormánypárti képviselők kilenctagú küldöttsége utazik kedden Kubába.

Pelosi hivatalának közlése szerint a cél a két ország kapcsolatainak további javítása. Az amerikai delegáció a tervek szerint kubai kormányzati, egyházi és önkormányzati tisztségviselőkkel találkozik majd.
Barack Obama amerikai elnök két hónapja, december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón. Ugyanaznap Raúl Castro kubai elnök is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait.
Havannában januárban megkezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról és megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden közölte, hogy a kétoldalú diplomáciai tárgyalások második fordulóját február 27-én Washingtonban tartják majd.
A képviselőket megelőzve Havannában tárgyalt három demokrata szenátor is: Claire McCaskill Missouriból, Mark Warner Virginiából és Amy Klobuchar Minnesotából. Az utóbbi politikus egy héttel korábban szenátorok egy kisebb csoportjával közösen törvénytervezetet terjesztett be a Kubát sújtó embargó eltörléséről. Bruno Rodríguez kubai külügyminiszterrel tartott találkozójuk után azt mondták kedden, hogy látnak elég kétpárti támogatást a kongresszusban a törvény elfogadására.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés