Külpolitika - A CDU minden korábbinál gyengébben szerepelt

2015.02.16.

A szociáldemokraták nyertek Hamburgban, de elveszítették abszolút többségüket.

Nagy fölénnyel a szociáldemokrata párt (SPD) nyerte meg a németországi Hamburgban vasárnap rendezett helyi törvényhozási választást, de abszolút többségét elvesztette a hivatalos előzetes végeredmény szerint.

Az SPD 45,7 százalékkal végzett az első helyen, ami 58 helyet jelent a tartományi rangú Hanza-város 121 tagú törvényhozásában (Bürgerschaft). A párt a legutóbbi, 2011-es választáson a szavazatok 48,4 százalékával 62 helyet szerzett az egyik legkisebb és leggazdagabb német tartományban.
A második a konzervatív CDU, amely minden korábbinál gyengébben szerepelt, a szavazatok 15,9 százalékát kapta meg, szemben a 2011-es 21,9 százalékkal.
A kisebb pártok erősödtek, a Zöldek a 2011-es 11,2 százalék után 12,2 százalékot szereztek, a Baloldal támogatottsága 6,4 százalékról 8,5 százalékra emelkedett, a liberális FDP 6,7 százalékról 7,4 százalékra növelte szavazatarányát. Új szereplő a képviselőtestületben az euroszkeptikus AfD, amely a szavaztok 6,1 százalékát szerezte meg. A részvételi arány történelmi mélypontra süllyedt, az 1,3 millió szavazásra jogosult hamburgi 56,6 százaléka vett részt a választáson
Olaf Scholz, a Hamburgot 2011 óta vezető szociáldemokrata polgármester elsőként a Zöldekkel kezdeményez tárgyalást az együttműködés lehetőségéről.
Klaus von Dohnanyi, Hamburg korábbi, magyar származású szociáldemokrata polgármestere - aki 1981-től 1988-ig vezette a Hanza-várost - egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy "szkeptikus" az SPD és a Zöldek együttműködését illetően. Nem biztos, hogy az ökopárt gazdaságpolitikai elképzelési alkalmazhatóak az egyre élesebb nemzetközi gazdasági versenyben, ami az egyebek között a világ egyik legnagyobb kereskedelmi kikötőjét működtető Hamburgot igen nagy mértékben érinti - mondta Dohnanyi a Phoenix közszolgálati televíziónak.
A hétfői sajtókommentárok kiemelik, hogy az SPD hamburgi népszerűsége a csaknem 3 százalékpontos csökkenés ellenére nagyságrendekkel meghaladja a párt évek óta 25 százalék körül stagnáló országos támogatottságát, így a választás nyomán napirendre kerülhet, hogy Olaf Scholz - az SPD korábbi főtitkára, volt munkaügyi miniszter - ismét vállaljon szerepet az országos politikában.
Olaf Scholz "megmutatta az SPD-nek, hogyan kell egy választást megnyerni, és már régen forog a neve a lehetséges kancellárjelöltek között, ha akarja, ha nem" - emelte ki az ARD közszolgálati televízió kommentátora, utalva arra, hogy Scholz rendre kitérő választ ad az országos politikai szerepvállalásra vonatkozó újságírói kérdésekre.
A CDU hamburgi szervezetének folytatódó válságával kapcsolatban a kommentárok azt emelik ki, hogy a párt lassan az összes nagyváros vezetéséből kiszorul, és egyre inkább a "német vidék" politikai tényezője lesz. A folyamat felveti a kérdést, hogy a CDU-nak vajon folytatnia kell a Merkel-féle modernizációt, vagy inkább ismét a konzervatív vonásait érdemes kiemelnie - mutatott rá a Frankfurter Rundschau.
Az FDP 2013-ban - 64 év után - kiesett a szövetségi törvényhozásból (Bundestag), és azóta egyetlen tartományi választáson sem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt. A kudarcsorozat Hamburgban megszakadt, még javítottak is 2011-hez képest.
Az eredmény "nagy öröm és nagy megkönnyebbülés" - nyilatkozott Christian Lindner, a párt elnöke hangsúlyozva, hogy a hamburgi siker "új esély" a liberálisoknak.
A 2012-ben alakult AfD 2013-ban kevéssel elmaradt a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százaléktól, de azóta valamennyi tartományi választáson átlépte a bejutási küszöböt, és Hamburg az első nyugati tartomány, ahol képviseletet szerzett. A széles körben jobboldali populistának tartott párt alelnöke, Hans-Olaf Henkel az eredményről azt mondta, a hamburgi kampányban kifejezésre juttatták, hogy az AfD liberális és konzervatív elveket képviselő párt, és a választók ezt honorálták.


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés