Kék hírek - 8 éves gyereket hallgatott ki a francia rendőrség

2015.01.29.

A terrorizmust éltette a kisfiú az iskolában.

Kihallgattak egy 8 éves kisfiút a dél-franciaországi Nizza rendőrőrsén, amiért az iskolájában a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni merénylet elkövetőit éltette - erősítették meg csütörtökön rendőrségi források. Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter szerint a rendőrséghez forduló iskola helyesen járt el.

A meghallgatást szerdán tartották. A gyerek nem volt hajlandó részt venni a január 7-i terrortámadás másnapján az áldozatok emlékére az iskolájában rendezett egyperces megemlékezésen, s azt mondta, hogy ő a terroristákkal érez együtt - adta hírül a Twitter közösségi oldalon Sefen Guez Guez, a gyermek családjának ügyvédje.
A 8 éves Ahmed osztályfőnöke jelezte a megyei oktatási hivatalnak, hogy a gyermek többször is arról beszélt, hogy ő a terroristákkal szolidáris. Ezért az apját többször is behívták az iskolába.
"Az ismert kontextus miatt az iskolaigazgató végül úgy döntött, jelzi a rendőrségnek, hogy mi történik az iskolában" - mondta Marcel Authier nyomozó.
"Behívtuk a gyermeket az apjával együtt, hogy megpróbáljuk megérteni, egy 8 éves kisfiú miért beszél ilyen radikálisan" - tette hozzá. Elmondta, hogy a gyermeket az apja jelenlétében mintegy félórán keresztül hallgatták meg, majd játszani engedték. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem történt feljelentés.
Az ügyvéd viszont azt állítja, hogy terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt eljárás indult. Ez utóbb a rendőrség határozottan cáfolta.
"Határozottan kijelentem, hogy az iskola vezetősége nem egyszerűen jól tette, hogy így járt el, hanem a pedagógiai és társadalmi munkája olyan hasznos dolog, amiért köszönetet mondok" - mondta csütörtök este az oktatási tárca vezetője.
Fabienne Lewandowski, a nizzai rendőrség közbiztonsági igazgatóhelyettese sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szabályos kihallgatás keretében kerestek magyarázatot a történtekre, de szerinte ezt a helyzet megkövetelte. Azt is jelezte, hogy a kihallgatás során az apa többször is elnézést kért azért, amit a fia mondott, s nem tűnt úgy, hogy ő bátorítaná a gyermeket.
A rendőrség szerint a gyermek az iskolában azt mondta társainak, hogy "meg kell ölni a franciákat", "a muzulmánok jól csinálták", "az újságírók megérdemelték a sorsukat".
"A gyerek láthatóan nem érti, hogy mit beszél. Nem tudjuk, hol hallotta ezeket a dolgokat" - jelezte a rendőrség.
Az ügyvéd az egyik Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a kérdésre, mit jelent a terrorista szó, a gyermek úgy válaszolt, "nem tudom".
Az iskola vezetői nem akartak nyilatkozni.
Ahmed ügyében a gyermekvédelmi hatóságok vizsgálatot indítottak. Az apa ellen is eljárást indult, miután megfenyegette az iskola igazgatóját, amikor az a fia viselkedéséről beszélgetett vele. Utóbb kiderült, hogy az iskola igazgatója emiatt tett panaszt a rendőrségen, és ezt követően idézték be a férfit a fiával együtt.
A Kollektíva a franciaországi iszlamofóbia ellen nevű szervezet szerint "az eset jól illusztrálja azt a kollektív hisztériát, amely január eleje óta jellemzi Franciaországot".


Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/galaxycentrum/old.galaxycentrum.com/subpages/tema.php on line 25
Galaxy NETWORK
hirdetés