Belpolitika - Magyarország függetlensége nem rezsikérdés

2015.02.17.

Míg Orbán szónokolt, az ellenzék aggódott - Putyin látogatását nem fogadták örömmel.

Minél előbb rendezni kell az EU és Oroszország viszonyát

    Az Európai Unió és Oroszország közötti viszony mielőbbi ésszerű rendezését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi budapesti megbeszélést követően. A magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatón, az Országházban arról is beszélt, hogy bár a Déli Áramlat "elesett", de továbbra is fontos érdek, hogy érkezzen gáz déli irányból Magyarországra.
    A miniszterelnök - miután csaknem két órán át tárgyalt négyszemközt Putyinnal, majd munkavacsorán vettek részt - kifejtette: megbeszélésükön Magyarország és Oroszország megerősítette gazdasági együttműködését, és olyan megállapodások köttettek, amelyek Magyarország érdekeit kiválóan szolgálják.
    Magyarországnak szüksége van Oroszországra - fogalmazott -, "nekünk, magyaroknak fontos, hogy Oroszország nyitva legyen a magyar termékek előtt, és Magyarországnak érdeke, hogy biztosan, kiszámíthatóan és ésszerű áron juthassunk orosz energiához".
    Orbán Viktor a jelentős sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón amellett is állást foglalt, hogy minél előbb rendezni kell, mégpedig ésszerűen, az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt.
    Szerinte Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog. A térség biztonságát nem lehet Oroszország ellenében megteremteni, csak Moszkvával együttműködve, ezért "tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell" - mondta, a rendezés jó kiindulópontjának nevezve a minszki tűzszüneti megállapodást.
    A rendezés alapja - folytatta - a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet, szerinte e körül létrehozható az európai egység. Azt is kijelentette, hogy Magyarországtól nem kell félteni a kontinens egységét.
    Ukrajna ügyében a kormányfő elmondta az orosz elnöknek - idézte fel szavait -, hogy "mi a béke pártján állunk, és nagy reményeket fűzünk a tűzszünethez". "Ráadásul nekünk, magyaroknak van még 200 ezer érvünk amellett, hogy Ukrajnában béke legyen" - fogalmazott, utalva a kárpátaljai magyarságra.
    A tárgyaláson - a gazdasági együttműködésről egyeztetve - ugyanakkor megállapították azt is, hogy a szankciók és a válaszlépések sokat ártottak - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy bár "mi tiszteletben tartjuk a szankciókat meg a válaszlépéseket is", de közös cél a két ország közötti gazdasági együttműködés erősítése.
    Kérdésre válaszolva a miniszterelnök arról is beszélt: Vlagyimir Putyinnal egyetértettek abban, hogy bármi is lép az "elesett" Déli Áramlat gázvezeték helyébe, annak megépítésében és üzemeltetésében keresni fogják az együttműködést.
    Ugyanis "továbbra is érdeke Magyarországnak, hogy déli irányból vezeték és azon keresztül energia, vagyis gáz érkezzen" ide - indokolt Orbán Viktor.
    Közölte: Magyarországnak az a beruházás lenne jó, amely a gázt Törökország felől Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül hozná ide, és "innen vinné aztán tovább Nyugat-Európába". Elmondása szerint biztatást kapott Putyintól e projekt létrehozására.
    Ezzel kapcsolatban megjegyezte: "amiben eddig Putyin elnök úrral megállapodtam (...), azt Oroszország ezidáig mindig hiánytalanul betartotta".
    A kormányfő álláspontja egyébként az, hogy Oroszország részvétele nélkül nem működhet Európa energiapiaca, energiabiztonsága.
    A miniszterelnök összegzésként megtiszteltetésnek nevezte az orosz elnök budapesti látogatását, a vele folytatott megbeszélést pedig komolynak, sikeresnek minősítette.
    A sajtótájékoztató előtt öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és Oroszország képviselői.
    A magyar kormányfő és az orosz elnök jelenlétében egyezményt írtak alá az atomenergia-ipari képzés témakörében, valamint kicseréltek egy olyan megállapodást is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Emellett orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői.

LMP: Orbán Viktor a teljes függés útjára vitte Magyarországot

    Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Oroszországgal szembeni teljes függés útjára vitte Magyarországot a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való keddi tárgyalásokon.
    Szél Bernadett, az LMP társelnöke az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva újságírók előtt kijelentette: erősödött Magyarország kitettsége, amely a gázfüggőség tekintetében a visegrádi országok közül már eddig is a legjelentősebb volt.
    Az ellenzéki politikus bírálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte Putyinhoz és birodalmához "dörgölőzött". Kijelentette: változtatni kellene az ország energiapolitikáján.
    Szél Bernadett bírálta a kormányfőt, amiért nem a paksi bővítésről szóló paktum felmondására és a szovjet titkosszolgálat, a KGB Magyarországgal kapcsolatos aktáinak megismerhetővé tételére használta fel a találkozót.

PM: Orbán Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot

    A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Orbán Viktor Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot.
    Jávor Benedek kedd esti sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin budapesti látogatására, illetve az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott: a sajtótájékoztató után egyetlen kérdés maradt nyitva, "mit is csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon".
    Az európai parlamenti képviselő szerint a bejelentett megállapodásokat részben helyettes államtitkári szinten szokták megkötni, a hosszú távú gázszerződésben bennmaradt gáz lehívásáról szóló megállapodások pedig már korábban megszülettek, ezért emiatt sem volt szükség a találkozóra.
    Jávor Benedek kitért arra is: délután a Fiumei úti temetőben "az ellenforradalmi emlékmű" megkoszorúzásával elárulták Magyarország múltját, este pedig elárulták Magyarország jövőjét. A sajtótájékoztatón világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot, az orosz érdekek határozott képviseletét vállalja az EU-n belül - jelentette ki.
    Az ellenzéki politikus szomorú történelmi pillanatnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök letette a voksot "egy birodalmi hangot megütő, agresszív külpolitikát valló" Oroszország mellett. "Ennek az Oroszországnak lettünk a legvidámabb barakkja" - mondta Jávor Benedek.

Együtt: indokolatlan és aggasztó Putyin látogatása

    Az Együtt indokolatlannak és aggasztónak tartja az orosz elnök magyarországi látogatását, amelynek a párt szerint az egyetlen oka az volt, hogy Vlagyimir Putyin az Európai Unióban "parádézhasson".
    Szelényi Zsuzsanna, a párt független országgyűlési képviselője az orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kedden este újságíróknak azt mondta: Magyarország számára a látogatásnak nincs hozadéka, és a jelenlegi politikai helyzetben semmi ok nem volt Vlagyimir Putyin fogadására.
    Kijelentette, hogy az Európai Unió diplomáciai karanténban tartja Oroszországot az ukrajnai fegyveres agresszióban való részvétele miatt, Orbán Viktor azonban lehetővé tette, hogy Oroszország rést üssön ezen. Szerinte ezért történelmi felelősség terheli a magyar miniszterelnököt.
    Szerinte a kedden aláírt szerződések nem indokolják a legmagasabb szintű találkozót.
    Szelényi Zsuzsanna aggasztónak nevezte, hogy a Gazprom további lehetőséghez jut a magyarországi gáztározók használatában, de mint mondta, újabb Pakssal kapcsolatos szerződéseket is előre vetít a találkozó. A politikus ugyancsak aggasztónak nevezte a Déli Áramlat "utódjáról" szóló egyeztetéseket is.

MSZP: Magyarország függetlensége nem rezsikérdés

    Az MSZP kedden sajtótájékoztatón figyelmeztette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "Magyarország függetlensége nem rezsikérdés".
    Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese Budapesten közölte, azt kérik a miniszterelnöktől, hogy ne saját, ne pártja és ne az oligarchák érdekeit, hanem a magyar nemzeti érdeket képviselje, amikor délután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik.
    Hozzátette: a magyar nemzeti érdek az, hogy semmilyen függőségbe, illetve kiszolgáltatott helyzetbe ne hozza a kormányfő Magyarországot a háborús konfliktusba keveredett Oroszországgal.
    Az MSZP-s politikus szerint Orbán Viktornak a találkozón arra is figyelemmel kell lennie, hogy egy uniós és NATO-tagállam miniszterelnöke, és semmilyen indok nincs arra, hogy áruba bocsássa Magyarország függetlenségét.
    A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a magyar kormányfő ne kössön hosszú távú gázszerződést az orosz elnökkel. Tóth Bertalan rámutatott, hogy a világpiacon folyamatosan csökken a gáz ára, így az orosz gáz ára is.
    Emellett az idén lejáró, 1995-ben megkötött hosszú távú gázszerződés alapján annyi át nem vett gázmennyiség halmozódott fel, hogy az még további 4-5 évig elég lenne Magyarországnak - tette hozzá.
    Megjegyezte, Magyarország földgázkitettsége is megváltozott 1995 óta, hiszen Ausztria, Szlovákia, Horvátország és Románia felé is van vezeték, de a magyar kitermelést sem szabad elfelejteni.
    Az ellenzéki politikus szerint azt kell elérni, hogy a jóval olcsóbb piaci árak a fel nem használt gázmennyiségre is vonatkozzanak, és az közvetlenül is megjelenjen a magyar fogyasztók számláin.

Galaxy NETWORK
hirdetés