Belpolitika - Putyin megérkezett Budapestre

2015.02.17.

Városszerte lezárások, kiemelt biztonsági intézkedések, üres utcák: Putyin Budapesten közlekedett, majd tárgyalt, végül aláírt.

Koszorúzással kezdődött a kedd délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja.
    Vlagyimir Putyin először a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén.
    Az orosz államfő ezután hadisírokat koszorúzott a budapesti Fiumei úti Nemzet Sírkertben található szovjet parcellákban. A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején meghalt szovjet katonáknak emléket állító parcellákat egy orosz alapítvány újította föl. Ellenzéki pártok előzőleg tiltakoztak a koszorúzás miatt, amiért az emlékmű ellenforradalomként emlékezik meg 1956-ról.
    Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.
    A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.
    Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja.
    A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

Előállítottak egy Femen-aktivistát az Országháznál

    A rendőrség előállította a Femen nőjogi szervezet aktivistáját, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása ellen tüntetett félmeztelenül az Országház közelében kedd délután. 

    Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI kérdésére közölte: a Készenléti Rendőrség munkatársai szabálysértés miatt előállítottak egy 26 éves francia állampolgárságú nőt Budapest V. kerületében, a Markó utca és a Balassi utca kereszteződésében.
    A Femen-aktivista félmeztelenül, "Putin go home!" ("Putyin, menj haza!") feliratú ruhában jelent meg az orosz elnök érkezésére váró fotóriporterek és operatőrök között.

Közel kétórás négyszemközti egyeztetést folytatott Orbán és Putyin

    Közel kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Budapesten, az Országházban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI kérdésére. 
    A magyar és az orosz delegáció tagjai ezt követően munkavacsorán vesznek részt, majd várhatóan fél nyolc után sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

Az amerikai nagykövet ebédet adott a budapesti ukrán ügyvivő tiszteletére

    Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kedden ebédet adott a NATO-tagállamokat képviselő kollégáinak, és az esemény díszvendége Mihajlo Junger, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője volt.

    Beszédében - amelyet az amerikai nagykövetség honlapján tettek közzé - Colleen Bell kiemelte: a minszki megállapodás valódi próbáját a teljes körű végrehajtása jelenti, beleértve az erőszak megszűnését és az ukrán határ feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását.
    Mindannyian "óvatosan bizakodóak vagyunk" a múlt heti minszki ígéreteket illetően - mondta. Véleménye szerint a tűzszünet végrehajtása elég bizonytalan, és - mondta - az Egyesült Államok a minszki megállapodások teljes körű érvényesítésére szólít fel Debalceve környékén is.
    Colleen Bell köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek a tűzszünet létrehozásáért tett diplomáciai erőfeszítéseikért.
    Az amerikai diplomata hangsúlyozta az egységes fellépés jelentőségét. A szankciók kérdésében mutatott egységesség egyértelmű üzenet volt Oroszországnak, hogy "bennünket nem lehet megosztani", nem fogadjuk el az "új Oroszország" jövőképét, nem fogadjuk el az orosz magyarázatot a malajziai repülőgép lelövéséről, a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat és az ártatlan embereket "gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem". Mi erre nemet mondunk, Ukrajna szuverenitására pedig igent - hangoztatta.
    Colleen Bell azt mondta: Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogják megítélni. Emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg Budapesten tartózkodik. "E napot nem is tölthetnénk jobban, mint hogy az Ukrajna szuverenitásáról és jövőjéről táplált reményeinkre összpontosítsunk" - zárta szavait az amerikai nagykövet.
    Az eseményen részt vett Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Lengyelország, Olaszország, Kanada, Szlovákia, Litvánia és a Csehország nagykövete, valamint a norvég, a lett és a német nagykövetség ügyvivője.

A gazdasági lehetőségeket hangsúlyozta az orosz elnök

    Az orosz államfő szerint jó lehetőségek vannak a Magyarország és az Oroszország közötti gazdasági együttműködés szélesítésére.
    Vlagyimir Putyin kedden az Országházban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Oroszország az elmúlt években az egyik legfontosabb külgazdasági partnere volt Magyarországnak, és tenniük kell azért, hogy a kereskedelmi forgalom a csökkenés után ismét növekedésnek induljon. A nehézségek áthidalása tekintetében kiemelte a kis- és közepes vállalkozásokban rejlő lehetőségeket, valamint a nagy projekteket.
    A tavaly kötött egyezmény a paksi bővítésről és az annak megvalósításához nyújtott kedvezményes orosz hitel nagyon kedvező üzlet Magyarországnak - mondta az orosz elnök. Hozzátette: a projekt költségeinek 80 százalékát fedezi a hitel, a beruházással csökkenhet az energia ára Magyarországon, és tízezer új munkahely jön létre.
    Az orosz elnök méltatta továbbá az Oroszországban működő magyar kereskedőház hatékonyságát, a két ország régiói közötti jó együttműködést, a jól alakuló kulturális, tudományos és oktatás kapcsolatokat, valamint a Kazanyban nyíló magyar főkonzulátust.
    Megjegyezte: március végén orosz kulturális napokat rendeznek Magyarországon.
    Vlagyimir Putyin felidézte, hogy tárgyalásai előtt megkoszorúzta a szovjet parcellákat a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, és megköszönte, hogy tisztelettel emlékeznek a hősi halált halt orosz katonákra.
    Közölte azt is, hogy a sajtótájékoztatót követően találkozik Áder János államfővel és alkalma lesz személyesen is megismételni a meghívást májusba Moszkvába, a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre. (A tájékoztatón a magyar tolmácsolásban pontatlanul az hangzott el, hogy Orbán Viktor kormányfőnek szól a meghívás.)

Áder János fogadta az orosz elnököt

    Budapesti programja végén Áder János köztársasági elnök fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Sándor-palotában kedden este.
    A munkalátogatáson egyezményt írtak alá magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről, valamint megállapodást magyar főkonzulátus nyitásáról az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is írtak alá egyezményeket.
    Ezt követően fogadta Áder János Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

Galaxy NETWORK
hirdetés